Sushi & vin: 5 idei de asociere

Orez, pește, înveliș de alge marine, sos de soia și adaosuri de legume sau creme. La prima vedere — o chestiune foarte simplă în materie de eno-gastronomie, dar în același timp, foarte subtilă.

Vinul poate nuanța aromele fine ale sushi-ului, dar și poate distruge un gust delicat, dacă este asociat greșit. În ultimii aproape 5 ani, cât am administrat Purcari Wine Bar, am fost vecin cu Esushi: de aici mâncam aproape zilnic și — mai în glumă mai în serios — știu meniul lor mai bine decât chelnerii. Am testat zeci sau sute de asocieri cu vinul. Iată câteva dintre cele mai reușite împerecheri.

Philadelphia Classic & Sauvignon Blanc

Din observațiile empirice, 70-80% din comenzi se referă la Philadelphia Classic. Ceea ce nu-i rău: o rețetă simplă, o rotație proaspătă de somon, un gust clasic. Sauvignon Blanc a fost vinul care s-a pupat cel mai bine cu acest fel. Contează vinul să fie rece și proaspăt, alcoolul mediu și aciditatea bună, să susțină gustativ sushiul.

blank

Temaki & Pinot Grigio

Crevete sau Somon, tobico, orez japonez, avocado, sos. Simplu și imediat te duce gândul la Pinot Grigio: cu profil semi-aromat, cu alcool și corpolență medie, cu aciditate+, cu arome și gusturi care pot valsa împreună frumos și delicat.

blank

Hosomaki cu țipar & Rose

Felul preferat al copiilor mei, spre surprinderea financiară a portofelului meu. La minori nu le-am turnat vinuri, dar când rămâne de la ei, eu mă delectez cu un rose. Important ca vinul să fie nu prea intens, atât aromatic, cât și gustativ, ca să nu acopere finețea țiparului. Și mai important, ca de obicei, ca vinul să fie rece și proaspăt (din cât mai apropiata recoltă).

blank

Tempura & Chardonnay barrique

Aici lucrurile se complică puțin. În general, în modesta mea experiență, vinul baricat nu s-a prea pupat cu sushi, dar sunt și excepții.

Cheia asocierii nu stă atât în pește (o fi țipar, crevete sau somon), cât în crusta crocantă, crema de brânză și sosul unaghi. Un bun partener este vinul alb ușor baricat (nu excesiv), care este în stare să susțină aromatic și gustativ prin nuanțele sale onctuoase.

blank

Soba cu vită & Pinot Noir

Nu-i sushi, dar taaaaare mi-a mai plăcut acest fel. Și e una din bucatele care cere roșu (mai complicat în cazul rollurilor). Extrem de bogat în arome și gusturi — deseori contradictorii — anume așa cum caută cei cu gustul „deformat” în sensul bun.

Carne de vită, noodles de hrișcă, ardei dulce, sos picant, ciuperci Shiitake și praz — Doamne, Maica Domnului — mi s-a făcut dor de această înșiruire de gusturi! Dacă sunteți la Zity Mall, luați un Native Pinot Noir (un vin de ediție limitată), ca să susțină bogăția gustativă; dacă în orice Esushi, puteți merge pe Individo Roșu ori chiar un Taraboste.

Poftă bună și Like and share, dacă vi s-a părut informativ!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.