Un vin cu accent italian: spumantul Aprisecco

– A, da?! Noi am băut un vin moldovenesc acum? N-aș fi zis…

Soția a fost surprinsă să afle că ceea ce am degustat era tocmai un fel de „Prosecco” moldovenesc – noul spumant Aprisecco de la Apriori. Un vin cu accent italian, făcut în Moldova. Bun așa, mai ales când judeci conținutul sticlei și nu eticheta.

blank

Din start, o precizare: Aprisecco e un vin care seamănă cu Prosecco, e făcut din același soi de struguri (Glera), după tehnologia Charmat (fermentarea secundară în butoaie de inox). Totuși, nu poate fi numit Prosecco, întrucât aceasta este o denumire de origine controlată în Italia și doar producătorii de aici o pot folosi (e drept că unele instanțe din Moldova cred altfel și au înregistrat o marcă similară în Moldova, dar timpul va reașeza lucrurile la locul lor). Personal, nu-mi place tendința producătorilor de a se juca cu denumirile asociate (mai întâi a fost Crisecco, acum – Aprisecco), dar le înțeleg tentația pe fondul unui boom mondial față de tot ceea ce seamănă cu Prosecco. Dincolo de aspectul marketologic, ne interesează, cum am mai spus, conținutul sticlei.

blank

În pahar avem un vin cristalin, cu reflexe verzui. Efervescent, cu o perlare frumoasă, arome proaspete de măr verde și flori de câmp.

blank

Este un vin foarte proaspăt, cu 12% alcool, cu aciditate bună, de vară, răcoritor. Plusez o bilă albă pentru Apriori că face un pas spre brut (aproape extra brut), în condițiile în care tentația pentru spumantele demidulci și dulci e maaaare pe piața internă. Eu am asociat Aprisecco cu pesto pasta, dar cred că ar merge la fel de bine și cu alte bucate ușoare de vară: salate sau produse de mare.

blank

Trebuie băut rece, 6-8℃, teoretic și practic, fără consecințe neplăcute din raportul 1 sticlă la 2.

blank

Se poate folosi și ca ingredient pentru cocktailuri gen Aperol Spritz, chiar dacă personal nu-mi place să „alterez” gustul primar al vinului. Sănătate!

blank

 

You may also like...

1 Response

  1. blank Andrei Gurin spune:

    Ramne ca denumirea Aprisecco sa fie inregistrata la AGPI deoarice seamna foarte cu Prosecco in caz contrar riscati sa fiti sanctionati de catre organele de resort !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.