Nou: Maestro Cuvée Blanc brut nature

Un „brut nature” nou este întotdeauna binevenit în rândul amatorilor de vin bun. Azi ne delectăm cu un așa produs de la Maestro: Cuvée Blanc brut nature.

blank

Acest „brut nature” e ca o declarație de sinceritate, unde natura și omul au lucrat ideal împreună pentru a face vinul perfect. Trebuie să ai struguri ideali, condiții perfecte de coacere, o fermentație ca la carte și, toate la un loc, să rezulte într-un spumant agreabil, cu „strunele bine acordate”.

Uneori, „brut nature” e perceput ca ușor acid de consumatorul larg, dar aceste vinuri sunt căutate cu lumânarea de cunoscători. Pentru că dulceața naturală în vinuri ne amăgește ușor papilele.

🥂 Clasificarea vinurilor spumante (în funcție de zahărul rezidual):

  1. Brut Nature (sau Pas Dosé / Dosage Zero)
    🔹 Zahăr: 0–3 g/L
    🔹 Fără adaos de zahăr după degorjare. Ultra-sec, ideal pentru fanii acidității pure și vieții fără compromisuri.
  2. Extra Brut
    🔹 Zahăr: 0–6 g/L
    🔹 Ușor mai blând decât Brut Nature, dar tot foarte sec.
  3. Brut
    🔹 Zahăr: 0–12 g/L
    🔹 Cea mai populară categorie. Echilibru între aciditate și un pic de delicatețe.
  4. Extra Dry (sau Extra Sec)
    🔹 Zahăr: 12–17 g/L
    🔹 Confuz: nu e chiar “sec”! Are un pic de dulce, dar nu exagerat.
  5. Dry (sau Sec)
    🔹 Zahăr: 17–32 g/L
    🔹 Perceput clar ca semi-dulce de cei obișnuiți cu Brut-ul.
  6. Demi-Sec
    🔹 Zahăr: 32–50 g/L
    🔹 Evident dulce. Bun pentru deserturi sau… suferințe amoroase.
  7. Dulce (sau Doux)
    🔹 Zahăr: peste 50 g/L
    🔹 Foarte dulce. Rar întâlnit în spumante de calitate, mai degrabă la sortimente comerciale.

Așa cum ne-am lămurit cu doza ce (nu) amăgește papila, să trecem la organoleptică.

De culoarea galben pai, cu o perlare extraordinară: bule fine, fasciculante, durabile. Aromatic este perfect echilibrat: nici prea intens, dar și sesizabil: măr verde, citrice, pere. Iar gustativ opera se încheie la fel de frumos: fresh, cu aciditate vibrantă și cât de plăcut acest volum alcoolic de 12%! Perfect de asociat cu aperitive, fructe de mare sau sushi.

blank

În componența cupajului intră 60% Glera, 20% Chardonnay și 20% Sauvignon Blanc, din recolta anului 2022, din zona „Valul lui Traian”. În ghidul Fine Wine 24/25 găsiți și un interviu cu vinificatorul care face aceste vinuri.

Vă recomand cu drag acest vin, alături de alte câteva noutăți de la Maestro (inclusiv Prosecco produs în parteneriat cu un producător italian).

blank

Și în zona vinurilor liniștite bifăm câteva noutăți 🎩 Despre ele — în scurt timp, pe blogul vinurilor bune din Moldova!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *