Nou: Nocturne Viorica de Purcari 2022

Purcari, când scoate un produs nou, îl face cel mai bun de pe piață. Axiomă. O spun cu o privire din interior (nu sunt angajat Purcari, deși am o colaborare strânsă cu grupul) — la acest produs s-a muncit mult și filosofia e aceeași: să fie cel mai bun!

Punct țintit, punct ochit!

blank

Întâi de toate, puțină teorie.

Există o confuzie în privința originii părinților genetici ai Vioricăi, un soi tot mai popular în Republica Moldova.

Unii spun că este o încrucișare dintre soiul hibrid Seibel și Aleatico; în timp ce alții afirmă că Viorica e un aliaj de Feteasca Albă și Muscat. Cea mai plauzibilă atestare am găsit-o în „Enciclopedia Viticulturii URSS” (1986, trei volume, 7000 de articole), care oferă o explicație științifică de unde a pornit confuzia. Așadar, Viorica este un soi tehnic, elaborat de un grup de savanți de la Institutul viticol „Vierul” (Guzun, Olari, Țîpco, Conopalov și Nedov), în rezultatul încrucișării clonei Seibel 13-666, cu soiul de proveniență italiană Aleatico. Pe de altă parte, în Moldova sovietică exista și un cupaj cu numele Viorica (cum ar veni, un DOP al acelor timpuri). Viorica reprezenta un amestec de Feteasca (până la 30%), Aligote (20%), Rkațiteli (30%) și Riesling (20%).

Deocamdată, nu am întâlnit cupaje „Viorica„, așadar vorbim aici de „soi”.

blank

Nocturne Viorica de Purcari 2022 a fost lansat săptămâna trecută și a coincis, cum nu se putea mai bine, cu sezonul salcâmului în floare.

blank

Aspect: Limpede, fără impurități sau sedimente, culoare galben pai, cu reflexii verziu.

Nas: Curat, cu intensitate aromatică mare, cu nuanțe florale (flori de salcâm, busuioc, flori de primăvară).

Gust: Rotund, moale, atacă plăcut palatul, cu aciditate medie, alcool moderat (13.0%), cu gust proaspăt amintind de citrice și post-gust remanent.

blank

Viorica este un soi parfumat, dar și la parfumuri există diferență între ieftineală și arome subtile, nobile. Plasez Nocturne, fără dubii, în categoria parfumurilor rafinate, de clasă.

blank

Întâlnesc tot mai des un fel de snobism în rândul cunoscătorilor de la noi, care fac „pfff!” când aud de Viorica. Le-ași sugera să facă o tură prin Insulele Canare, Sicilia sau Istria, să vadă cum se exploatează, de exemplu, Malvasia. Cum cramă de la cramă produce vinurile aromatice care se pliază pe gustul consumatorului.

Viorica are un trend clar în Republica Moldova, dar și în exterior și ar fi păcat să nu beneficiem de simpatia consumatorului. Până la urmă, vinurile sunt făcute pentru cei ce le beau, nu pentru cunoscători ifosiți.

blank

Viorica întregește perfect seria de vinuri exclusive „Nocturne” de la Purcari, o linie lansată inițial doar în România, dar care a fost solicitată și în Republica Moldova.

Găsiți noutatea, dar și toată linia de vinuri Nocturne, la Purcari Wine Bar, la prețuri cuprinse între 250 și 300 mdl.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.