Cum a fost la Vernisajul Vinului? Magic!
„Cine începe degustarea cu vin roșu?!”. S-au mirat mai mulți prieteni aseară, văzându-mă în debutul Vernisajului Vinului cu paharul ghiurgiuliu în mână. Fără să-și dea seama, au făcut un compliment organizatorilor. Creșterea culturii de consum este un scop al acestui eveniment și, iată, avem oameni care se conformează dezideratului. Tot mai mulți la Chișinău. „Putem vorbi de o „generație a Vernisajului”, avea să spună mai târziu Gheorghe Arpentin, directorul ONVV. Și avea să aibă, și dumnealui, dreptate – Vernisajul a ajuns la XI ediție – cât o școală medie de cultură generală!
Să redai atmosfera de la Palatul Republicii în fotografii și cuvinte este un lucru ingrat. Pur și simplu, nu poți să arăți ce fac peste 1 000 de amatori ai vinurilor adunați într-un singur loc. Cineva adulmecă arome, unul vorbește la telefon, alta te pupă din mers, interviuri și paparazzi la tot colțul. Unul, pur și simplu, a încremenit în atmosfera magică, cauzată de Wine of Moldova.
Dar, până a pune mâna pe pahar, evident că nu s-a trecut fără selfie box, această molimă plăcută a secolului în care trăim.
Și tehnologia modernă s-a combinat foarte bine cu valorile din trecut, pe cuvânt de husar! Zâmbim – chick, frumos! Iar, ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place!
Ca să explic de ce am început cu roșu: a apărut Taraboste Cabernet Sauvignon de la Chateau Vartely, în roada lui 2014. Ultimul de până acum era 2011; compania respectă statutul lui Taraboste și î-l scoate doar în anii care merită. Merită, pe bune vă spun.
Și tot la roșu s-a dus votul meu pentru Negre de la Fautor. Anume acest vin, cupaj din Feteasca Neagră și Rară Neagră, a câștigat votul majorității, fiind desemnat câștigătorul Vernisajului. De altfel, Fautorul plusează un an extrem de reușit în 2016: pe lângă mega-vinul din soiuri locale, a scos două exotice: Albarinho și, nou-nouțul Tempranillo (vă rog, să punem în minte acest vin, vom reveni în foarte scurt timp cu el pe blog).
Și dacă la roșu a câștigat Negre, la capitolul spumant, evident că Cricova nu poate ceda coroana. Personal am votat cu Cuvee Prestige, totuși, majoritatea a ales proaspăt lansatul Cr7cova – un perlant cu alcool slab, de 7%, evident targgetat pe generația „selfie”.
A intrat pe piața spumantelor în acest an și Purcari, mai bine zis, compania-fiică Bostavan, linia DOR: Alb, Muscat și Rose. Dulce e bine, dar tare ne-am dori un brut marca Purcari. Vor veni și aceste timpuri, până atunci, fraților, dansăm Vinohora, în toate culorile posibile!
„Zacusim” un pic și mergem mai departe.
Ilie Gogu este mândru: a scos tocmai trei vinuri noi, deja roada 2016.
Amatorii de Sauvignon Blanc: căutați SB 2016 de la Gogu, până în ianuarie nu mai este.
Iar Dan Prisăcaru de la Minis Terrios nu se grăbește. El face lucruri aparent imposibile.
Și dacă tot am ajuns la micii producători, evident, nu putem trece de Carpe Diem – faceți cunoștință cu vinurile produse de „rebelul” Ion Luca de la Carpe Diem. Bad Boys, good wines!
Ion Luca are și o noutate despre care intenționat nu vă spun nimic. Căutați-o la Carpe Diem, merită!
Alte câteva noutăți ale ediției. Unicorn Estate, de la Sergiu Gălușcă.
Affinite 2015, Serendipity 2014, de la EtCetera.
Malbec 2015 de la Asconi
Și o „bombă” încă necunoscută în dreapta Nistrului: vinurile Kvint.
Și o tărie extraordinară de la Vinuri Ialoveni – Akademos – făcut cu ocazia aniversării de 25 de ani a AȘM.
După cadru au rămas punctul pentru cei mai pupăcioși – Kiss Point, dar și cel mai mare Manekin Challenge din Moldova. În hol însă, discută și degustă, lucrează și se distrează: Alexei Burciu, de la Proiectul de Competitivitate al USAID și Veronica Raetchi Tomescu (sommelier proaspăt certificat), de la cea mai bună agenție de tururi vinicole – Winetours.
Dacă tot am pomenit de wine tourism – Tatrabis – o companie cu experiență în organizare de evenimente și tururi, evident, nu putea să lipsească de la eveniment. Unde mai pui că, doamna Tatiana Lazăr, sufletul companiei a fost certificată recent cu titlul de „sommelier” profesionist.
„Tu nu pleca, trebuie să stai numaidecât până la sfârșit!”, mă avertizează în această poză necalitativă Gheorghe Arpentin. Dar, din foarte mare păcate, a trebuit totuși să plec mai devreme.
Ca să aflu apoi că „FineWine” a câștigat la Vernisaj un premiu special – Cavalerul Vinului. Un premiu care este împărțit, de fapt, de producătorii de vinuri bune și voi – „cititori” de vinuri bune.
Această ediție, cu adevărat magică, a Vernisajului Vinului a fost organizată de ONVV, cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID și cu ajutorul unei mâini de oameni de treabă, de la compania Profile.
Sărbători fericite!