Premieră: Riton 2018 de la Gogu Winery
Vinoteca Den Food & Wine by Casa Dacă a dat aseară startul unor întâlniri tematice, cu micii producători de vin din Republica Moldova. Invitat special al serii a fost Ilie Gogu, viticultor și vinificator, proprietarul cramei GOGU Winery din Căușeni.
Ilie Gogu a prezentat mai multe vinuri din roada acestui an, îmbuteliate cu o zi înainte, în cantitate experimentală, iar noutatea cea mare este un vin-premieră în Republica Moldova: Riton. Vorbim de un soi de origine autohtonă, creat la Institutul Național al Viei și Vinului, în rezultatul încrucișării soiurilor Villard Blanc și Risling de Rhin. Este un soi cu epoca de coacere medie cu durata perioadei de vegetație 125-135 de zile, ce corespunde cu decada a II–a a lunii septembrie.
Riton-ul a fost omologat la începutul anilor 2000, fiind recomandat pentru a fi cultivat în regiunile viticole Centru şi Sud, folosind forma de cultură neprotejată (n.a.: anume unde își are viile Gogu Winery).
„Am plantat în urmă cu câțiva ani acest soi și nu știam cum va ieși. Mi se pare că în 2018 s-a primit un vin interesant”, spune vinificatorul. Cine îl cunoaște pe Ilie, știe că acest modest „interesant” trebuie triplat, pe o scară a aprecierilor comune.
Riton-ul oferă tot ceea ce aștepți de la un vin alb tânăr și poate chiar un pic mai mult: arome, prospețime, aciditate și ceva structură. La culoare, mai frumos decât luna de pe cer — galben strălucitor, întrezărit de sclipiri verzui. Extraordinar!
O altă premieră în linia Gogu Winery: Feteasca Albă 2018, în versiunea cea mai frumoasă pe care o poate oferi un mic vinificator. Arome florare, finețe. Vinul încă nu are etichetă, iar primii norocoși au putut să o deguste încă la Sărbătoarea Vinului.
Mai punctăm alte două noutăți: Sauvignon Blanc 2018 și Blanc de Merlot 2018 — două vinuri cu care Ilie Gogu a demonstrat în timp că stă bine. A luat în trecut medalii de aur la Berliner Wine Trophy cu aceste vinuri și cred că tradiția va continua. Vegetale și proaspete.
La final, pentru cei care caută vinuri cu mai multă structură, recomand Chardonnay 2017, vinficat după metoda „sur lie”, adică maturat pe drojdii. Am degustat acest vin primăvara, iar de această dată, m-a uimit evoluția extraordinară pe care a avut-o la sticlă. Arome de măr verde și fân, peste care se așează nuanțe frumoase de pâine toast. Un vin pentru asocieri culinare delicate.
Noua linie de vinuri urmează să ajungă în curând prin vinoteci și magazine specialiazate, iar prețurile vor rămâne la nivelul anului precedent, de circa 110-130 lei pe raft, în funcție de retailer.
Mulțumim Den Food & Wine by Casa Dacă pentru aceste întâlniri cu micii producători. Urmăriți pagina vinotecii, vor mai urma evenimente interesante.