Un vin din artileria grea: Equinox Echinoctius 2015

Vinăria Equinox a lansat o nouă ediție a vârfului său de gamă: Echinoctius 2015, un vin din categoria „super-roșii” din Republica Moldova. Este al patrulea „release” de Echinoctius, după trei ediții — devenite legendare deja — în 2009, 2012 și 2014.

blank

Este vorba de un cupaj din Cabernet Sauvignon, Rara Neagră și Malbec, maturat timp de 30 de luni (!) în baricuri de stejar. Notăm o ușoară schimbare de conținut: Merlot-ul din edițiile anterioare a fost înlocuit de această dată cu Malbec. S-a păstrat însă caracterul limitat: doar 1 600 de sticle.

blank

Vinul este semnat de Constantin Stratan, care, probabil, nu are nevoie de prezentări suplimentare. Vă rog să observați că autorul este trecut pe etichetă ca „vinicultor” — un joc de cuvinte între „viticultor” și „vinificator” — menit să exprime atitudinea cramei față de vița de vie și cultura vinului. Vinurile Equinox sunt produse exclusiv din struguri proprii, de pe podgoriile din satul Olănești, regiunea Ștefan-Vodă.

blank

Așa cum spuneam din titlu, Echinoctius 2015 este un vin din artileria grea. Rubiniu intens, corpolent, cu un buchet complex, ce debutează cu arome de fructe roșii, prune afumate, condimente și continuă ulterior cu nuanțe de lemn, ciocolată, etc. Un barosan, un musculos, un taur! Cineva îmi spunea recent că iubește vinurile care pot fi „mușcate”, referindu-se, probabil, la structura complexă și corpolentă: acest vin este anume din acea categorie.

blank

Așa cum a stat în baricuri 30 de luni (adică, aproape 3 ani), vinul are nevoie de puțin oxigen înainte de a fi servit, pentru a i se deschide întreaga complexitate de arome. Bun de servit acum, dar și potențial de învechire de minim 10 ani la sticlă. Cine are curajul și răbdarea să-l țină până în 2025 — va avea o comoară atunci.

blank

Echinoctius 2009, 2012 și 2014 nu mai sunt în vânzare. Cred că nici 2015 nu se va reține mult pe raft. Grăbiți-vă. Îl găsiți cu 450-480 lei la Carpe Diem, Wine.md sau DEN Food & Wine by Casa Dacă.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.