Berliner Wein Trophy

Berlinul este între 21-24 februarie 2019, capitala mondială a vinului. Aici se desfășoară a 23-a ediție a Berliner Wein Trophy — cea mai mare competiție de vinuri din lume sub egida OIV.

blank

În incinta unui hotel situat pe teritoriul unei foste fabrici de locomotive s-a adunat peste 200 de profesioniști din domeniul vinului din toată lumea. Oameni din 30 diferite națiuni vor degusta vinuri din aproape 40 de țări ale lumii.

blank

Mai exact, sunt 7 300 de vinuri înscrise în concurs — o cifră record pentru istoria competiției. Cum fiecare probă este inclusă în 4 exemplare, într-un singur loc s-au adunat 28 000 de sticle de vin. Vă îndemn să vă imaginați ce înseamnă asta. Mai ales, că toate probele sunt stocate în condiții anumite și servite la temperaturi necesare. Uimitoare logistica din spatele unui concurs.

blank

Moldova participă cu un record de probe în acest an, dar și cu mai mulți jurați decât de obicei. De la stânga, la dreapta — Dan Prisăcaru (crama Ministerios), Ion Luca (Carpe Diem), Diana Lazăr (Proiectul de Competitivitate), Cristina Frolov (Caste Mimi) și subsemnatul.

blank

La Berlin ni s-a alăturat și compatriotul nostru din Portugalia, Simion Croitoru. Am avut întâmplarea să jurizez alături de el în comisie, împreună cu un sommelier din Japonia și enologi din Portugalia și Elveția. Astăzi e ziua de naștere a lui Simion și îi urăm „mulți ani!” și pe această cale.

blank

Am adus la acest eveniment și ghidul vinurilor bune din Moldova. Fără falsă modestie, vă spun ca s-a terminat în mai puțin de 2 ore. Se pare că există un real interes pentru Vinul Moldovei.

blank

Jurizarea are loc conform regulilor OIV, pe tablete, câte 50 de vinuri, în comisii internaționale timp de patru zile. Voi relata în viitorul aproapiat mai în detalii culisele unui concurs de acest fel.

blank

În prima parte a zilei, am avut parte de niște albe mediocre din Spania, după care a urmat un super flight cu 6 medalii de aur pentru vinuri din Touriga National portugheze, iar seara am încheiat din nou în Spania cu Tempranillo.

blank

De la Chișinău, urmează să revenim împreună cu Chan Jun Park, președintele Asia Wine Trophy, dar și alți jurați pentru concursul Eurasia Wine & Spirits Contest.

blank

Până atunci mai avem de lucru.

blank

You may also like...

1 Response

  1. 5 februarie 2024

    […] cu Fernando Mihailescu, fondatorul și vinificatorul cramei, de două ori pe an: o dată la Berliner Wine Trophy, în calitate de jurați și a doua oară la Vinarium în România, iar la concurs de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *