Top 5 asamblaje din Feteasca & Rara Neagră

Ce ne poate caracteriza mai bine ca națiune vinicolă? Pinot Noir, Chardonnay sau Cabernet Sauvignon, ori un vin din soiuri autohtone. Cum sunt Feteasca Neagră sau Rara Neagră, bunăoară. În ultimul timp, tot mai multe companii au în arsenal vinuri din soiuri indigene, deși încă nu foarte multă lume a reușit să experimenteze cu blenduri din aceste soiuri nobile roșii.

Am încercat să fac un top 5 cu asamblaje din Feteasca & Rara Neagră, o selecție non-erarhică, fără a afirma că primul e cel mai bun sau ultimul. Toate merită degustate și comparate, pentru ca fiecare să-și cunoască favoritul. Le-am pus în ordine aleatorie,  intenționând să vă stârnesc curiozitatea de a le cunoaște. Merită!

blank

Negre, Fautor Winery

Cred că acest vin are nevoie de cele mai puține prezentări. Cupaj de Feteasca & Rara în proporție de 50 la 50%, maturat la stejar timp de 12 luni. În prezent, este un vin flagman pentru vinificația din Republica Moldova, adunând aur cam la toate competițiile mondiale la care a fost trimis. Popularitatea sa nu a trecut fără urmări: ediția limitată a crescut de la 6 mii (sticle în 2015) la 19 mii (în 2017), în timp ce prețul a urcat de la 250 la 350 de lei pe raft. Trebuie însă de subliniat faptul că producătorul a reușit să asigure o calitate foarte înaltă odată cu majorarea producerii. E ușor să faci un vin bun, e mai greu să facă mai mult și mai bun, constant.

blank

Castel Mimi Feteasca Neagră & Rara Neagră

Un alt cupaj 50% la 50% Feteasca VS Rara a fost îmbuteliat, în premieră, în acest an de Castel Mimi. Struguri din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”, roada anului 2017, maturat 12 luni în butoi de stejar la o doua folosință. Poate fi găsit pe raft cu 190 lei.

blank

Maluri de Prut Chateau Purcari 

Un vin în care vioara predominantă este clar Feteasca: 90% VS 10% Rara Neagră. Este unul din primele blenduri de acest fel din Republica Moldova, lansat cu tam-tam la începutul anului 2016. Se bucură de succes acasă, dar și peste Prut, de unde provin cele două soiuri. Dar și denumirea este foarte sugestivă. Îl găsiți la Purcari Wine Bar cu 180 de lei. Îl avem și în ediții diferite, de exemplu 2015 și 2016, pentru cei care vor să experimenteze cu evoluția vinului la sticlă.

blank

Roșu Împărat MinisTerrios

Și micul vinififcator Dan Prisăcaru de la crama MinisTerrios a îndrăznit cu cupaje din soiuri autohtone. A asamblat inițial 100% din cele două soiuri (Feteasca și Rara), dar la sugestia criticului internațional de vin Robert Joseph a adăugat ulterior și puțin Cabernet Sauvignon. Deci, roada anului 2015: Feteasca Neagră (60%), Rara Neagră (30%) și Cabernet Sauvignon (10%). Legea permite să amesteci până la 15% un alt soi fără a-l indica pe etichetă, de aceea am inclus acest vin în top chiar dacă el conține și un soi european. Formula de barrique este tare sucită: Cabernetul a fost maturat 20 de luni; Rara Neagră – 8 luni; 50% din Feteasca Neagră nu a avut contact cu lemnul, iar cealaltă jumătate a stat 12 luni la butoi. Ediția 2015 e pe terminate: grăbiți-vă să prindeți ultimele sticle la noi, la un preț de 250 lei.

blank

Vinuri de Comrat Feteasca Neagră & Rara Neagră

Producătorul din regiunea găgăuză Vinuri de Comrat a înaintat și el în acest an un cupaj din soiuri autohtone. Roada anului 2016 Feteasca Neagră (70%), Rara Neagră (30%), un vin bogat în fruct și ușoare atingeri de maturare la barrique. Vinul s-a impus cu o medalie de argint la Eurasia Wine & Spirit Competition din acest an.

blank

Este o linie de 5 vinuri pe care ar trebuie să le deguste orice amator de vin din Republica Moldova, dar fiecare din ele poate fi și un suvenir bun pentru străini: nici un alt vin nu ar vorbi mai bine despre țara noastră ca cel făcut din soiuri tradiționale.

Dacă vă este interesat subiectul, putem organiza o degustare în orizontală la Purcari Wine Bar sau putem livra seturi din acest vin. Apelați cu încredere!

blank

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *