Despre IWCB, cu drag…

Aproape 1 000 de vinuri, 5 paneluri de jurați de talie internaționale, patru zile de degustare, 48 de vinuri pe zi, muncă, schimb de experiență, dar și distracție. Imposibil de comprimat în câteva rânduri ceea ce am trăit la ultimul concurs IWCB/VINARIUM, dar a fost de departe unul din cele mai faine concursuri la care am participat în ultimul timp.

Hai să începem cu femeia. Identitatea vizuală a concursului se numește Mădălina Buftea și a fost pictată de artistul Costin Tudose, în elementele cheie ale civilizației Cucuteni. Organizatorii concursului au vrut să sublinieze prezența vinului pe aceste meleaguri, cu mii de ani înaintea lui Hristos, odată cu migrația limbilor proto-indo-europene. Fata a fost pictată timp de câteva ore, iar la concurs a apărut pe neașteptate printre noi. Să mai zic că a fost frumos?!

blank

Degustările s-au desfășurat în incinta Museum of Romanian Record, care găzduiește inclusiv cea mai mare colecție de tirbușoane din lume — 30 000 de argumente că în spatele banalului scos de dop stă o întreagă industrie, pe alocuri, o artă.

blank

Să intrăm un pic în sala de degustare. Faceți cunoștință cu somelierii IWCB care și-au făcut treaba perfect.

blank

Cinci panelul de jurați, aranjați în linie astfel ca să fie exclusă orice fel de influență reciprocă. Master of Wine, experți WSET, enologi — o concentrație foarte mare de profesionalism pe metru pătrat. Temperatură corectă de servire, flight-uri construite corect, chiar și lumină suplimentară, adăugată strict pentru competiție. Vin la IWCB după Berliner și Mondial de Bruxelles — pot spune cu mândrie că România s-a aliniat perfect în linia marelor concursuri de vin. Supravegheat de OIV și Vinofed.

blank

Am jurizat alături de Cees van Casteren MW din Olanda; doamna Arina Antoce din România; Charine Tan din Singapore și Christian Kempe din Germania.

blank

Am evaluat pe tablete digitale — IWCB este unul din primele concursuri care a instalat softul electronic.

blank

Republica Moldova a fost reprezentată în juriu de Elizaveta Breahnă de la Oficiul Național al Viei și Vinului și Diana Lazăr de la Proiectul de Competitivitate din Moldova.

blank

Mă tot văicăream că, în ultimul timp, la concursurile mondiale vin tot mai multe vinuri în stil „Coca Cola”: comerciale, nici rele-nici bune, foarte asemănătoare unul cu altul și cred că nu este plictiseală mai mare decât asta pentru un degustator. La IWCB am avut parte de vinuri deosebite, ne-am „certat” pe seama lor, cineva puncta foarte sus, altcineva – prea jos, dar asta e și plăcerea, să dezbați. Să ai vinuri care stârnesc discuție și pasiune!

Pe lângă concurs, am degustat o mulțime de vinuri în afara competiției. Extraordinare! Despre crama Ferdi voi reveni cu o postare separată.

blank blank blank blank

Inclusiv am degustat un Grand Gold — un vin mai mare decât mine. Mai bătrân, dar și mai viguros ca mine 🙂

blank

Într-una din seri, ne-am întâlnit cu Elena și Adrian Davidescu de la Vinăria din Vale.

blank

La studioul GastroLab (recomandat de vizitat pentru orice gurmand și amator de vinuri bune, peste 800 de etichete în listă!) a făcut furori Taraboste de 3L. Îț ține în brațe Luiz Alberto, fondatorul comunității Winelower.

blank

În altă seară, am mers la târgul RoWine. Aici am dat ochii cu reprezentanții Castel Mimi și Fautor, Gitana și Purcari.

blank blank blank

Am degustat champagne de 1300 de roni.

blank

IWCB a fost o ocazie fantastică să ne revedem cu oamenii cu care degustăm de câteva ori pe an, în diferite colțuri ale lumii. Dream team.

blank

blank blank

Vreau să-i mulțumesc din toată inima familiei Paduraru — sufletul concursului IWCB — care a avut grijă ca totul să fie perfect, de la muncă, până la distracție.

Așteptăm rezultatele, a rămas puțin!

blank

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.