Vinuri noi lansate la Vernisajul Vinului

Vernisajul Vinului, ediția nr XII, cu genericul „Vernisaj în vals de primăvară”, s-a desfășurat aseară la „Capitoles Park”. Evenimentul este organizat tradițional de Oficiul Național al Viei și Vinului , cu susținerea partenerului strategic de dezvoltare, Proiectul de Competitivitate în Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Din păcate, atmosfera de la un astfel de eveniment nu poate fi redată pe bloguri.

blank

Noutatea cea mare care a deosebit Vernisajul de primăvară: 10 vinării noi, care s-au lansat în premieră cu vinuri îmbuteliate. Multe vinuri din soiuri aromate (Muscat, Traminer), câteva demidulci și dulci, dar au fost și exemplare care au captat atenția. De exemplu – Novak – cu un Chardonnay 2016 ținut 4 luni în butoi de stejar moldovenesc. Mulți sunt sceptici în legăturul cu butoiul din Moldova, eu însă am rămas plăcut impresionat.

blank

O altă vinărie nouă și promițătoare: Atu – cu Muscat, Traminer, Rose și un cupaj de Chardonnay-Sauvignon Blanc. Ultimul mi-a plăcut în mod deosebit.

blank

Aici deja nu mai vorbim despre un producător mic, Corten este mare, dar cu o noutate extraordinară: un extra brut alb din soiul italienesc Glera (folosit la Prosecco). Deosebit acest spumant de ceea ce avem pe piață.

blank

O altă noutate extravagantă pentru piața noastră – Feteasca Neagră de la producătorul Kvint din stânga Nistrului. Un vin fructat, la preț de 70 lei, care le va da mari bătai de cap concurenților. Au promis că degrabă apare în retailul din Chișinău.

blank

Tradițional, cea mai mare îmbulzeală s-a dat la micii producători de vinuri. „Bateria” de vinuri a lui Ilie Gogu crește pe an ce trece: acum are Sauvignon Blanc, Riesling, Rose, Pastoral. Un bun exemplu pentru cei 10 care au participat în premieră.

blank

MinisTerrios a „atacat” Vernisajul pe două flanguri: cu un Blanc (Sauvignon) și o Neagră (Feteasca).

blank

Așa cum era de așteptat, Viorica a făcut furori la Vernisaj, alături de celealte noutăți ale Carpe Diem.

blank

Din alte noutăți impresionante: Pinot Gris și Rose de la Castel Mimi.

blank

Iar de la Fautor: Albarinho 2016 și un rose diferit: cupaj de Syrah, Feteasca Neagră și Tempranillo. Nu am băut niciodată așa ceva și nu știu dacă în lume mai există un asemenea asamblaj.

blank

Gitana a venit cu Surorile în versiunea 2016, dar și cu noua linie Autograf.

blank

Din păcate, nici de această dată nu am reușit să trec pe la multe vinării: 49 de companii și 300 de vinuri – imposibil de a le aprecia la justa în valoare în 2-3 ore. A fost o masă cu vinurile din competiția rose-urilor, dar din păcate, stocul era deja gol când am ajuns și eu aici.

blank

Ca întotdeauna, la Vernisaj – atmosfera, oamenii, organizarea – totul super. Succes organizatorilor și cât mai multe vinuri bune la ediția următoare!

blank

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.