Premieră: Brut Natur Casa Vinicola Luca
Când îți pare că nimic nu te mai poate uimi, vine o noutate extraordinară de la micii producători de vinuri. Ion Luca, pe care îl știm datorită brandului Carpe Diem, lansează o noutate dublă: primul brut natur din Moldova, dar și un brand nou: Casa Vinicola Luca. Ce veste bună de sărbători!
De altfel, știam că Ion Luca experimentează cu un spumant, dar informația se depozitase undeva pe planul doi, până săptămâna trecută, când vine Ion cu cuvintele: „dă să-ți dau să deguști primul brut natur din Moldova!”
Dar să le luăm pe rând. Ce-i asta brut natur? În spumantele făcute după metoda „traditionelle” (i se mai spune „champenoise”), la etapa degorjării, se adaugă un lichior de expediție, prin care se reglează cantitatea de zahăr, pentru a „îndulci” vinul și a-i reduce senzația de aciditate. În funcție de doza de zahăr, spumantul va fi ulterior de la Brut Natur (0-3 gr zahăr), Extra Brut (până la 6 gr), Brut (până la 12 gr), etc-etc, până la dulce (<50 gr).
„Am experimentat cu diferte norme de „dosage”. Și chiar dacă piața noastră predispune spre senzația de mai dulce, am decis să fac așa cum mi-a dictat natura — brut natur. Zero dosage! Chiar dacă mai aveam spațiu până la limita de 3g/dm3″, spune Ion Luca. Natura a oprit fermentarea la 1.1 gr și la un volum alcoolic de 13%.
În interiorul sticlei sunt trei soiuri: Chardonnay, Pinot Noir și Feteasca Regală, reprezentând probabil o componență unică în acest moment. Roada anului 2017, produsă conform tehnologicie clasice, cu fermentarea în poziție cuve timp de 16 luni.
În pahar avem sărbătoare la propriu și figurat. O vijelie centrifugă frumoasă, care dă spectacol conținutului de culoare galben cu reflexii verzui. Perlare subtilă, cu bule mici și fine, persistente – exact așa cum presupune un „traditionelle” de clasă.
Arome de flori, piersic alb și pâine foarte ușor tostată. Gust lejer, revigorant, care te stresează ușor prin conținutul atât de mic de zahăr. Prima senzație este ciudată, dar după ce intri în gust – orice alt spumant cu zahăr mai mare începe să te zgârie în gât. I-am spus lui Ion că vinul este foarte bun, pentru „connaiseuri” și, poate, mai puțin mass-market.
„Nici nu era intenționat să fie mass market!”, a replicat Ion, adăugând că aproape jumătate din ediția limitată de 4 500 sticle a fost vândută în avanpremieră unor colecționari și amatori de vin bun.
Vinul va costa 275 lei și poate fi găsit în vinotecile din oraș, inclusiv îl vom lua la vânzare la Purcari Wine Bar.
Alte 500 de sticle ale vinificatorului au rămas nedegorjate, pentru experimente ulterioare.
Cât despre noul brand Casa Vinicola Luca — este numele sub care vor fi îmbuteliate vinuri noi. Carpe Diem rămâne, dar în noua gama vor fi multe surprize.
„La elaborarea vinului spumant a participat și tatăl meu, cu un sfat, cu un ghiont, cu ajutor (n.a. — Ion Luca seniorul are o reputată experiență de lucru la Cricova). Așa că a fost oarecum firesc ca primul produs care poartă numele Casa Vinicola Luca să fie anume spumantul”, spune Ion.
Mai ales că, în glumă și în serios, la recoltarea strugurilor de Pinor Noir au participat și alți membrii ai familiei: cei doi gemeni pici ai lui Ion și ai Nataliei Luca.
Eu am avut o satisfacție extraordinară, asociind Brut Natur Casa Vinicola Luca cu caviar și icre roșii, contabilzând momentul ca unul de maximă fericire.
Mulțumesc Ion că ne oferi astfel de momente! Asta e ceea ce trebuie să ofere un vin bun: momente de fericire!
1 Response
[…] început cu primul brut natur din Moldova, pe care cititorii noștri îl cunosc după recenziile anterioare. Noutatea sezonului este al doilea spumant — Casa Vinicola Luca, alb brut, produs după […]