Cel mai scump vin românesc

Primesc astăzi un link trimis de mai mulți prieteni pe Facebook despre cel mai scump vin românesc lansat recent pe piață: Sforile/Fintești „1000 de chipuri” — 1 450 ron (cca 310 euro la cursul BNM), de șase ori mai mult, de exemplu, decât cel mai scump vin moldovenesc disponibil la moment pe piață.

blank

Este vorba de un Shiraz (din păcate, în articol nu este indicat anul roadei) maturat în butoaie de stejar românesc (!) timp de doi ani, îmbuteliat într-o ediție limitată de 530 de sticle. Aproape de acest preț, în gama „1000 de chipuri” mai apare un cupaj de Shiraz & Feteasca Neagră, turnat în 550 de sticle, la prețul de 1000 de roni (215 euro).

blank

„Apariție excentrică pe piața vinurilor, producătorii de la “1000 de chipuri” folosesc struguri cultivați în podgoria proprie de 63 de hectare de pe colinele din Fintești, zona viticola Dealu Mare (…). Povestea vinurilor a început în 2007, când au achiziționat primele pământuri de la localnici. De atunci, în primavara fiecărui an, au fost plantate soiuri roșii și albe (…) Vinurile poartă numele și chipul persoanelor de la care cumpăraseră terenul”, scrie eva.ro.

Amintesc, în Republica Moldova cel mai scump vin lansat până acum este Cabernet Sauvignon 2012 Reserve de la Castel Mimi (1000 mdl la producător ≂ 50 eur). Puteți citi mai multe despre acest vin aici.

blank

Dacă merită sau nu aceste vinuri banii este, cred, la discreția fiecărui… buzunar.

O curiozitate: în top 100 de vinuri ale lumii pentru anul 2017, publicat recent de WineSpectator, sunt doar patru vinuri mai scumpe de 100 USD. Aproape jumătate din vinuri punctate +90 WS costă până la 30 USD.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.