Cele mai scumpe vinuri vândute în Moldova

Majoritatea celor mai scumpe vinuri vândute în Republica Moldova sunt de import, dar sunt și câteva exemplare locale ce impresionează prin preț. Facem o excursie la vinoteca Gourmet, unde este concentrată o ofertă bogată atât de la producătorii de vin din țara noastră, cât și de la cei de peste hotare.

blank

Mă voi referi strict la vinurile disponibile în comerț, nu la rarități sau vinuri de colecție care se mai păstrează cu unitățile și se vând la licitații sau în cercuri restrânse. Așadar, topul celor mai scumpe vinuri disponibile pe raft este dominat de spumante.

blank

1. Dom Perignon Vintage 2009 – 4 995 lei

Renumita șampanie a Franței, Dom Perignon, conduce detașat în top, cu un vintage din 2009 și un preț de aproape 5 000 de lei. Produsă doar în anii cu o recoltă deosebită, această șampanie este considerată o icoană în domeniu. 96 de puncte de la Decanter sau Wine Spectator și prognoze de viață șocante: bună de băut acum și până în 2029 (în condițiile în care durata medie de viață a unei șampanii este considerată de 10 ani)!

blank

2. Cricova Gold Colection — 2 231 lei.

Cricova s-a infiltrat în topul celor mai scumpe vinuri cu un tub de 1 litru de spumant produs după metoda tradițională. Cupaj de Pinot și Chardonnay, maturat „cuvee” la sticlă cel puțin 3 ani de zile. Prețul înalt este dictat și de recipient: sticla este fabricată manual din semi-cristal, gravată cu aur de 24 de carate și este ambalată într-o cutie tip tub.

blank

3. Veuve Clicquot Brut — 1 417 lei

Celebra șampanie produsă de casa văduvei Clicquot încheie topul celor mai scumpe spumante disponibile pe rafturi în Moldova. Veuve Clicquot este prezentă cu mai multe produse în Moldova, eticheta galbenă fiind simbolul casei încă din 1772. Un asamblaj ideal între Pinot Noir, Meunier și Chardonnay, care balansează între putere și eleganță.

blank

Toate cele trei vinuri se vând în ambalaj special, sugerând că pot fi un bun cadou pentru amatorii de vinuri excentrici.

blank

Acestea sunt cele mai scumpe vinuri turnate în sticle usuale, dar existe excepții și mai scumpe. De exemplu, un Imperial de 6 litri de la Cricova, turnat cu Cuvee Prestige, costă la Gourmet aproape 10 000 de lei!

blank

În categoria vinurilor liniștite, prețurile par un pic mai pământești.

1. Cabernet Sauvignon Reserva 2012 Castel Mimi – 1 350 lei.

Vinul produs de Castel Mimi în ediție limitată de 3 000 de sticle, rămâne a fi deocamdată cel mai scump vin din Moldova. Cabernet Sauvignon 2012, 24 de luni în butoaie de stejar, medalie de aur la Mundus Vini.

blank

2. Lupi 2012 Magnum Gitana Winery – 972 lei.

Succesul pe care l-a înregistrat renumitul blend Lupi în rândul amatorilor de vin nu avea cum să nu se răsfrânga asupra prețului. Îmbuteliat într-o ediție limitată, în sticle Magnum de 1.5 litri, vinul a ajuns să coste 972 de lei pe raft. Când va începe a dispărea de pe rafturi, va fi probabil și mai scump.

blank

3. Amarone della Valpolicella — 550 lei.

O jumate de mie de lei trebuie să scoateți pentru un DOCG Amarone della Valpolicella.

blank

La Gourmet găsiți, de atlfel, vinuri străine la prețuri mai pământești, de la 150 lei în sus.

blank

Dacă tragem un ochi la raftul cu cognac/divinuri, ne îngrozim și mai mult! Aproape 11 000 de lei trebuie să închinați pentru un Prezident de 50 de ani de la Barza Albă, în timp ce un cognac Hennessy XO se apropie de 4500 de lei.

blank blank

Vinurile scumpe sunt ca și cadourile scumpe: parcă eziți să ți-l cumperi tu, dar tare de bucuri când îl primești în dar. Share-uți acest articol, poate s-or pricepe prietenii că vreți așa un cadou 🙂

 

 

You may also like...

1 Response

  1. blank Vali Niculae spune:

    Ce preț are sticla de vin alb Carpineni Marsala din 1990

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.