CMB Rose: 1205 de vinuri rose

Peste 60 de jurați din toată lumea au evaluat, între 20 – 22 martie 2024, peste 1200 de vinuri rose la Concours Mondial de Bruxelles (CMB), în Split, Croația. Începând cu anul trecut, CMB a fost despărțit în 4 competiții: de alb & roșu; rose; vinuri spumante, dar și vinuri de desert. Iar, competiția de vinuri rose deschide, tradițional, sezonul de degustări.

blank

Am avut onoarea să reprezint Republica Moldova din nou în juriu, după debutul de anul trecut în Montpellier. Am făcut parte dintr-o comisie cu jurați din Italia, Franța, Irlanda și Croația. Ca de obicei, am analizat vinurile
„în orb”, conform fișei tehnice de 100 de puncte a OIV, cu evaluare pe tablete.

blank
blank
blank

Din România, a fost delegat Valentin Ceafalău, unul dintre cei care — împreună cu cu echipa României — a câștigat anul trecut Campionatul mondial la degustare în orb. România s-a remarcat și printr-un număr mai mare de mostre înscrise în concurs: organizatorii au menționat că România s-a clasat pe locul 5 după probe în concurs (succedând Franța, Italia, Spania și Portugalia). Nu se știe dacă și câte mostre au fost înscrise din Republica Moldova.

blank

Îmi place tot mai mult „specializarea” concursului: chiar dacă e cumva obositor să deguști trei zile la rând doar rose, pe de altă parte, asta îți permite să te focusezi mai bine pe o temă concretă.

Câteva concluzii subiective, reieșin din experiența mea de trei zile la CMB:

  • Prospețimea rămâne la modă!

Majoritatea mostrelor degustate au fost din recolta 2023 și prospețimea dictează calitatea produselor. Am avut și probe din 2022 sau chiar 2021 și este evident cum timpul știrbește din proprietățile unui rose. Mă îngrozește tabloul unor magazine din Chișinău, unde găsești pe raft rose încă din 2018!

Cele mai bune mostre mi-au venit din 3 regiuni: Provence și Languedoc – Roussillon în Franța și Puglia, în Italia. Vorbim de rose culoare pal, de obicei, cu profil aromatic subtil (fructe de vară; flori), aciditate mare și alcool mediu. Dacă aș face o exemplificare cu ceea ce avem la Chișinău, cred că Vinohora de Purcari e cel mai apropiat exponent al acestui stil. Recomand roada 2023, foarte bune rose!

blank
  • Experimentele sunt binevenite!

Nu aș fi spus niciodată că îmi plac rose-urile baricate, dar degustarea în orb vorbește uneori mai sincer decât rațiunea.

Am avut, ca niciodată probe cu lemn în rose și majoritatea au fost cotate înalt de jurați. Vorbim de un lucru fin cu lemnul, în care nuanțele de maturare aduc complexitate. Voi face o trimitere la Castel Mimi: First Lady Rose a anticipat bine un trend.

Pe lângă rose-ul baricate, alte experimente au fost apreciate: rose-uri după metoda gravitațională, alcool redus, bio, etc.

blank

Competiția a fost organizată de CMB cu suportul companiei de dopuri Vinolok, care a adus câteva vinuri albe de 8-10 ani, ca să demonstreze cum pot evolua bine vinurile cu dop de sticlă. Impresionante exemple!

blank

Destinația nu a fost aleasă întâmplător.

Croația se mândrește cu aproximativ 20.000 de hectare de viță de vie, vinul fiind produs de peste 2500 de ani în Dalmația. Zona găzduiește cele mai vechi podgorii cultivate în mod continuu din lume, inclusiv cele din Câmpia Stari Grad, care este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Am vizitat mai multe podgorii, cu terroir diferit și soiuri locale ca Babić, Grk, Pošip, Maraština, Malvazija, Plavac Mali, Graševina.

blank
blank

Rezultatele concursului de vinuri rose urmează să fie publicate pe site-ul https://concoursmondial.com/ pe 28 martie, ora 11.00 CET.

blank
blank

Pe lângă vin, Croația are alte mii de argumente pen fi o destinație turistică de vis: mare, mâncare, ulei de măsline, totul e frumos și gustos aici!

blank
blank

blank

You may also like...

1 Response

  1. 28 martie 2024

    […] ele fiind distinsă cu 18 medalii prestigioase CMB – Croația și România”, au transmis organizatorii CMB într-un comunicat de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.