5 cele mai scumpe vinuri moldovenești

Încet, dar sigur, în Republica Moldova se conturează un segment de vinuri “ultra premium”, la prețuri de raft ce variază între 40 și 110 euro per sticlă. 

Este vorba de vinuri care sunt disponibile în acest moment în comerț, pot fi achiziționate la prima dorință, nu de prețuri speculative sau de licitație. (Bunăoară, am licitat anterior 2 sticle de Negre Fautor cu 1 000 euro; sau o verticală Negru de Purcari 2010-2020, cu 5 000 euro pentru 10 sticle, dar e clar că vorbim de cazuri separate).

Pentru a evita din start o dezbatere inutilă, subliniez că nu mi-am propus să răspund la întrebarea “merită sau nu așa bani aceste vinuri?”. Pentru că nu sunt eu în măsură să evaluez: cred în piața liberă și în prețuri dictate de cerere și ofertă. Și, dacă apare oferta, înseamnă că există și cerere. 

Noi am testat aceste vinuri într-un eveniment unic la Gastro wine market Cel Bun. Le-am degustat “în orb”, nu pentru a face o comparație între ele (nu-i corect să compari mere cu pere, adică soiuri și recolte diferite), ci mai degrabă, pentru a ne face o impresie obiectivă proprie în raport cu fiecare vin.   

blank

Le găsiți mai jos în ordine aleatorie. 

Struguri Merlot, din roada anului 2016, de pe cele mai bune plantații din Sudul țării. Strugurii au fost culeși supra copți, după care au fost lăsați la stafidire, la temperatură și umiditate controlată. A urmat fermentarea și macerarea îndelungată pe boștină, după care o maturare în butoi timp de 2 ani în butoaie de stejar francez de tip “Limousin”. O tehnologie asemănătoare vinurilor „Amarone”.

blank

Vinul este rubiniu intens, cu un buchet expresiv de fructe de pădure (mure, dude), cu nuanțe de lemn, condimente. Corpolent, cu tanini dulci bine șlefuiți și postgust de lungă durată.

100% Feteasca Neagră, de pe cele mai bune plantații din Mircești, roada anului pandemic 2020, recoltați la maturitate deplină. Fermentarea a avut loc timp de 30 zile în cuve deschise, după care a urmat o maturare de 18 luni în barrique de stejar. 

blank

Rubiniu intens, cu buchet concentrat de fructe negre, stafide, cireșe amare. Gustul este fructuos, corpolent, cu note fine stejar. Post gust remanent. Potențial mare de evoluție la sticlă.

Negru de Purcari este un vin iconic din Republica Moldova, probabil, cel mai popular cupaj roșu din țară. Blend din Cabernet Sauvignon, Saperavi și Rară Neagră, maturat, de regulă, 18 luni în butoi de stejar francez. Este produs anual, dar cele mai deosebite exemplare sunt îmbuteliate în versiunea “Limited Edition”. 

blank

Mai multe voci au opinat că recolta 2015 se remarcă printre edițiile din ultimul deceniu, cu o complexitate și eleganță aparte. Roșu-rubiniu, cu arome intense de fructe de pădure și ciocolată, suav, cu tanin persistent, catifelat și postgust de lungă durată. Un vin foarte bine echilibrat.

  • Chateau Vartely Taraboste Tribut Saperavi 2018
  • 750 mdl aici (40 euro)

Taraboste este un brand care s-a impus în lumea vinurilor premium din Republica Moldova, iar ediția Tribut nuanțează acest fapt. Saperavi din recolta anului 2018, cules târziu în octombrie, vinificat în contact îndelungat cu boștina și maturat 14 luni în barrique francez. Ediție limitată – 7005 sticle.

blank

Purpuriu intens, cu buchet expresiv de condimente, cedru, fructe de pădure. Echilibrat, cu astringență plăcută, tanini expresiv, complex. 

Cupaj de Cabernet Sauvignon, Saperavi și Rara Neagră, recolta anului 2018, maturat 28 de luni în barrique de autor Radoux. Ediție limitată – 5094 de sticle. 

blank

De culoare purpuriu intens, cu buchet complex de fructe uscate, prune și vișine, corpolent, cu tanini fermi și postgust lung. Producătorul îi creditează o speranță de viață de până la 30 de ani. 

PS:

În afara degustării în orb, la welcome drink, am degustat cel mai scump spumant moldovenesc – Cuvee Adamant de Purcari, un extra brut din 60% Chardonnay, 30% Pinot Blanc, 10% Pinot Noir, produs după metoda clasică de șampanizare, cu maturare la sticlă timp de 60 luni (900 mdl în retail /45 euro).

blank

Iar pentru divertisment, la degustarea în orb a celor mai scumpe vinuri, am pus și un „intrus” — Feteasca Neagră 2018 de la Vinaria din Vale —un vin care poate fi găsit în retail cu 100 mdl (5 euro). Rezultatele au fost uimitoare…

blank

You may also like...

1 Response

  1. 12 aprilie 2024

    […] degustarea de cele mai scumpe vinuri roșii din Moldova, am continuat cu cele mai scumpe spumante ale […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.