Drumul vinului. Ce vinuri moldoveneşti se vând în Carrefour şi Auchan?

Atunci când călătoresc peste hotare, încerc de fiecare dată să caut vinuri moldoveneşti în magazinele locale. Din curiozitate. Statistica spune că avem exporturi în peste 50 de ţări. Uneori, cu eticheta „Made in MD” sunt vinuri pe care niciodată în Moldova nu le-am văzut, alteori sunt mirat de preţul la care se vând, cel mai des însă – nu prea întâlneşti vinuri de-ale noastre în marele retail.

Odata cu asta mi-a venit în cap o idee: ce-ar fi să fotografiem vinurile noastre peste hotare, să vedem unde suntem pe raftul internaţional, cu ce ne mândrim şi ce nu prea ne face faţă?!

Aşadar, am o rugăminte pentru cei care călătoresc în străinătate, dar şi pentru cei stabiliţi peste hotare care intră des pe FineWine (Google Analytics îmi arată accesări din Canada până-n Noua Zeelandă, din Chile până-n Kazahstan). Vă rog să faceţi fotografii vinurilor moldoveneşti oriunde le-aţi întâlni: în magazine, vinoteci sau baruri şi să mi le expediaţi, pe Facebook sau mail. Poate reuşim împreună să facem un tablou real cu Wine of Moldova.

indicator-wallpapers

Vom încerca, deci, o campanie pe care o vom numi „Drumul Vinului„, să vedem unde şi cum ajunge vinul moldovenesc.

Prima demonstraţie vine din lanţurile Carrefour şi Auchan România, unde am întâlnit câteva vinuri moldoveneşti. Raftul cu vinuri de import din Carrefour, preţul este indicat în lei româneşti:

IMG_7090

Cel mai scump vin moldovenesc din Carrefour – Roşu de Purcari – 115 roni, echivalentul a 570 mdl. Interesant că Chardonnay de Purcari este disponibil deja în roada 2015.

IMG_7082

Pe altă poliţă – Cabernet 2007 Bostavan; Sauvignon Blanc în sticlă de 1 litru de la Migdal P şi seria „matur” de la Cricova – toate între 16 şi 28 de roni (80-140 mdl).

IMG_7084

Chateau Vartely – gama select, la preţuri aproape ca în Moldova.

IMG_7086

Iarăşi – sticlă de 1 l – Merlot de la Migdal P, alături de Pastoralul de la Cricova.

IMG_7088

Tot în Carrefour – sticlă în formă de vioară de la Garling – Pinot Franc roşu demisec (nici nu am ştiu că avem soiul acesta în Moldova).

IMG_7089

Mai departe, mergem la Auchan. Rose de la Chateau Vartlely, roada 2015 – 17 roni, aproape 85 mdl.

IMG_7372

Cricova Chardonnay demidulce alături de un Bordeaux, diferenţă de circa 2 roni în preţ.

IMG_7374

Tot la Auchan: într-o sticlă foarte ciudată, Traminer alb demidulce îmbuteliat de Ciumai SA şi Wine International Project – 25 roni = 125 mdl.

IMG_7378

Atât pentru astăzi. Like & share dacă vă place ideea, să vadă cât mai mulţi conaţionali de peste hotare. Mulţumesc!

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.