Top 5 cele mai scumpe spumante din Moldova

După degustarea de cele mai scumpe vinuri roșii din Moldova, am continuat cu cele mai scumpe spumante ale momentului.

Ca și atunci, menționez că e vorba de vinuri disponibile pe raft astăzi, nu de colecții private sau prețuri speculative.

Pentru a evita din start o dezbatere inutilă, subliniez că nu mi-am propus să răspund la întrebarea “merită sau nu așa bani aceste vinuri?”. Pentru că nu sunt eu în măsură să evaluez: cred în piața liberă și în prețuri dictate de cerere și ofertă. Și, dacă apare oferta, înseamnă că există și cerere. 

Noi am testat aceste vinuri într-un eveniment unic la Gastro wine market Cel Bun. Le-am degustat “în orb”, nu pentru a face o comparație între ele (nu-i corect să compari mere cu pere, adică soiuri și recolte diferite), ci mai degrabă, pentru a ne face o impresie obiectivă proprie în raport cu fiecare vin.   

Le-am pus mai jos în ordinea descrecătoare a prețului.

Cuvee de Purcari Adamant Extra Brut

900 mdl (45 euro)

Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir, recolta anului 2017, 12.5% volum alcool, zahăr natural 3 g/dm³.

Obținut prin metoda clasică, cu fermentare secundară în sticlă timp de peste 60 de luni. Vinăria îi dă un potențial de învechire de 10 ani. Bijuterie, la propriu, cu diamant Swarovski pe etichetă.

blank

Cricova Grand Vintage 2017

600 mdl (30 euro)

100% Pinot Noir, recolta anului 2017, 12.5% volum alcool. Culoare galben cu reflexii aurii, cu o aroma bogată de caise, flori de primăvară, cu un post gust fructat și cu o aciditate echilibrată. Un vin emblematic, produs doar din cele mai deosebite recolte, perla Cricovei.

blank

Radacini Reserve Brut

500 mdl (25 euro)

Chardonnay 80%  Pinot Meunier 10%  Pinot Noir 10%, recolta anului 2018, 12.5% volum alcool. Este produs prin tehnologia clasică a vinurilor spumante Champenoise cu fermentarea secundară în sticlă şi cu maturarea pe levuri timp de 24 luni.

blank

Castel Mimi Diva Extra Brut Alb

450 mdl (22.5 euro)

Feteasca Albă și Pinot Grigio, recolta 2021, 11.5% volum alcool, extra brut. Arome citrice subtile, perfect armonizate cu un gust delicat de fragi, cireșe și flori proaspete de primăvară, acompaniat de un perlaj dens și persistent. Vinul care a fost servit la summitul liderilor UE, găzduit de Castel Mimi la Bulboaca anul trecut.

blank

Bardul din Mircești Blanc de Noir

350 mdl (17.5 euro)

Acest spumant se remarcă printr-un perlaj fin, culoare galben-pai, aromă delicată de măr de culoare verde și citrice, gust crocant și mineralic. Produs după metoda clasică, 100% Pinot Noir, 12.5% volum alcool, maturat 9 luni în sticlă. Aciditate: 8 g/l. Zahăr: 1 g/l. Proaspăt și bun-bun.

blank

PS: 

În afară de 5 spumante clasice, am pus și o excepție: primul și probabil singurul Ice Wine Sparkling din Feteasca Regală din lume.

Aurelius Sparkling Ice Wine

482 mdl (25 euro)

100 Feteasca Regală, recolta anului 2020, produs după Metoda Charmat. Galben, cu reflecții aurii, cu aromă de flori de câmp, cu note ușoare de caise, citrice și miere.

Gust: Memorabil, cu ușoare accente acide, bine conturat de gustul de fructe și citrice.

Zahăr: 210 g/dm3. Alcool: 9.0%

blank

La Cel Bun găsiți o selecție extraordinară de vinuri, inclusiv o gamă foarte variată de Prosecco. Dar și gustări bune. Cele mai bune.

blank
blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.