Radacini Metier reconfirmă titlul „Best of Show Moldova”

După ce a luat titlul de Best of Show Moldova Sparkling la prestigiosul concurs Mundus Vini, Radacini își reconfirmă premiul la un alt concurs de anvergură – Frankfurt International Trophy 2024. De această dată, brutul ia aur, dar și titlul de „cel mai bun vin din Moldova”, adică punctaj maxim nu doar la spumante, ci în toate categoriile de vinuri.

O fi norocul norocos, dar nu-ți poate surâde de două ori, la un asemenea nivel!

blank
blank

Mea culpa, n-am fost la Radacini niciodată după modernizare, așa că am folosit pretextul acestui concurs, ca să mă cer în excursie. Când vizitezi zeci sau sute de crame, înțelegi că „succesul” nu-ți cade din pod, ci stă ascuns printre butoaiele frumos așezate, în via îngrijită sau igiena perfectă din cramă.

blank

Compania își are „Radacinile” în Cricova, chiar alături de combinatul de stat cu același nume. Dacă n-ați știut, Radacini este succesorul de drept al falimentarei Cricova Acorex.

Intrăm?

blank

Deja din primele săli, îți dai seama că vorbim de un nivel înalt. Tehnologii, spații de vinificare, păstrare – totul este la superlativ, modern și curat. Un lucru, probabil, puțin cunoscut în spațiul larg: Radacini e unul din primii și cei mai mari exportatori în Marea Britanie. O piață „complicată”, care impune o certificare și standarde înalte nu numai în sticlă, ci și în spațiul de producere.

blank
blank

Am văzut asemenea utilaje și proceduri în cele mai performante crame din Italia. Probabil, nu întâmplător am pomenit de Italia, deoarece, Radacini are un „frate de holding” pe o coastă din Conegliano – Contarini în Prosecco.

blank

Hai mai departe. Regulă și atitudine gospodărească printre butoaie.

blank

80%, din lemn francez de cea mai înaltă calitate. Aici se maturează cele mai fine vinuri din gama Reserve, inclusiv ne s-a promis o „surpriză” peste 3 ani. Repet, peste 3 ani. Înțelegeți ce înseamnă răbdare, strategie și – nu în ultimul rând – investiție în viitor?!

blank
blank

Se lucrează organizat, frumos și – se pare – cu spor.

blank

Pe pupitre, stau frumos aranjate sticlele care vor aduce noi medalii pentru Republica Moldova. Radacini, ca și orice vinărie care se respectă, face „champenoise” de calitate. Dar, ceea ce vreau să subliniez, e calitatea înaltă la spumantele „Charmat”. Volume mari de înaltă calitate – asta nu e ușor. Și, mai cred că așa cum Prosecco a devenit prestigiu, cred că și spumantele noastre ne pot aduce faima într-o bună zi. Radacini este și va fi un reper. Best of show Moldova.

blank
blank

Ghidul care îmi face excursie, zice: „chiar acum se degorjează o nouă ediție de Metier Brut… care… ăăă… va aduce la anul un nou Grand Gold!” Și o spune fără patetism, cu încredere, și aici înțeleg că oamenii sunt siguri pe ceea ce fac și ce zic. Ei cred în produsul lor.

blank

Le dergojare este periculos de asistat fără echipament, de aceea, mă cer înapoi în sala cu cisterne, să iau o probă de tanc la roada nouă. Da, acum înțeleg și mai bine încrederea angajaților!

blank

Revenim pe scări, prin magazinul de firmă, înspre sala de degustare.

blank

Și aici îmi confirm încă odată: succesul unei medalii nu înseamnă noroc. Multă muncă, dăruire și pasiune.

blank
blank
blank
blank

Radacini Metier Brut este un cupaj de Chardonnay, Sauvignon Blanc și Pinot Grigio, produs după metoda clasică, cu maturare secundară la sticlă de minim 9 luni. O să ciocnesc numaidecât cu acest Metier Brut pentru următoarea recoltă!

blank

Vă invit și pe Dvs să serviți un vin bun, de la un producător autohton. Doar așa ne putem păstra rădăcinele!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.