Adevărul despre băutura moldovenilor de Paști

Foarte multe mituri sunt legate de vin în Republica Moldova, iar unul dintre ele spune că moldovenii au pe masa pascală neapărat un Cahor (sau Cagor, cum se mai pronunță la noi). Un lucru total greșit, dacă nu ne referim, într-adevăr, la Malbec provenind din renumita regiune franceză Cahors. La noi se celebrează cu un vin licoros, numit mai nou „Pastoral”, care diferă radical de vinul de Cahors: ca soi, stil de vinificare, conținut alcoolic și zahăr.

blank

Legenda spune că vinul de tip „Cahor” a fost răspândit pe meleagurile noastre de țarul rus Petru I. Lui i-ar fi plăcut într-atât de mult vinul corpolent din sud vestul Franței, încât a obligat patriarhia rusă să folosească acest vin la slujirile bisericești. Ulterior, importul francez a fost substituit cu vinuri fortificate produse în Basarabia, Crimeea sau Georgia. O altă versiune sugerează că inițial Cahor-ul a fost introdus în rațiile marinarilor, iar de acolo a migrat și spre Biserică. Așa sau altfel, vinurile noastre licoroase nu au nimic în comun cu Cahors-ul francez.

blank

Cahors este o denumire de origine protejată în Franța și nimeni nu are dreptul să o folosească, în afara producătorilor de acolo (la fel ca în Champagne, Cognac, Jerez sau alte DOP-uri europene).

Republica Moldova are, însă, o bogată tradiție în producerea vinului licoros „Pastoral” — un vin roșu dulce, cu o concentrație mai înaltă de alcool decât în cazul vinului sec.

Potrivit legii, vinul licoros trebuie să aibă o concentrație de alcool între 15% și 22% și un minim de zaharuri naturale de 160 gr/dm3. Deci, vorbim de un vin dulce fortificat. Cea mai răspândită formă de vinificare este cea cu tratare termică. Mustul este fermentat până la o gradație alcoolică de 2%, cu încălzirea boștinei de la 55 la 70 grade Celsius, după care fermentarea este oprită, adăugându-se distilat de vin pentru a crește alcoolemia la 15-22% și a preveni re-fermentarea.

blank

Până în 2015, era admisă infuzia alcoolului de diferite proveniențe, dar în prezent, doar distilatul de vin este permis la fabricarea „Pastoral”-ului. De menționat că dulceața vinului provine de la glucoza și fructoza naturală, fiind interzis adaosul de zaharuri în timpul vinificării.

„Pastoral” este o marcă comercială de stat, iar toți producătorii care o folosesc pe etichetă, achită contribuții în Fondul vitivinicol.

blank

Cel mai des, „Pastoral” este produs din Cabernet Sauvignon, Merlot sau Saperavi și niciodată din Malbec, cum este în Cahors.

Un bun exemplar de „Pastoral” găsiți la Vinăria din Vale: Cabernet Sauvignon, recolta 2019, 16% vol. alc., 160 gr/dm3, seria „Motive”.

blank

Este rubiniu intens la culoare, cu arome de gem de prune, cireșe sălbatice, ciocolată și lemn dulce. Post gustul este lung, cu note de fructe negre confiate și ciocolată.

Este un vin de desert, deci se recomandă a fi servit la sfârșitul mesei, cu ciocolată amară sau cașcavaluri nobile. La o adică, poate fi asociat și cu cozonacul. Dar, trebuie servit în cantități moderate, ținând cont de alcoolemia și dulceața sa.

blank

Sper să aveți în coșul pascal un „Pastoral” veritabil, să primiți și să împărtășiți „Lumina”, inclusiv sub forma edificării în ceea ce înseamnă cultura vinului.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *