Atu lansează o serie nouă de vinuri: „Fata cu flori”
Prima cramă urbană din Chișinău, Atu Winery, a lansat o nouă gamă de vinuri, cu genericul „Fata cu flori”, care cuprinde trei vinuri albe mono-soi și unul roșu.
„Fata cu flori vrea să exprime cum atu-urile unei persoane pot fi exteriorizate în lucruri frumoase, la fel, cum munca oamenilor din echipa Atu, soarele și dăruirea fac din vinurile noastre o artă materializată”, scrie pe „contră”. La Atu, vinurile au avut dintotdeauna o abordare artistică.
M-a surprins neașteptat de plăcut Floricica 2023. Soiul nou creat Floricica a fost obţinut la Institutul Naţional pentru Viticultură şi Vinificaţie al RM prin hibridarea soiurilor Risling de Rhin şi Datie de Senvalie. Soiul a fost omologat în Republica Moldova abia în anul 2006 pentru zona de Centru şi Sud, și abia acum avem primele expresii comerciale ale vinului. Personal cred că, la fel ca Viorica, va avea un succes comercial.
Exte extrem de curios, cu arome de flori, ananas și citrice, dar și cu o aciditate plăcută în gust. 13% vol. alc, îmbuteliat la începutul lunii martie, proaspăt și numai bun de consumat acum.
Cea de-a doua bombă aromatică se numește Viorica – Atu are o bună expresie a acestui soi. Întreprinderea are 10 hectare de Viorica în localitatea Pogănești, Hâncești, pe o pantă apropiată de malul Prutului.
În plus, nu trebuie să ignorăm că Atu are acces la propria pepinieră, una dintre cele mai mari în Europa, respectiv, cu acces la material săditor de calitate.
Viorica este lină, frumoasă, plăcută, cu nuanțe de flori de soc și iasomie, flori de salcâm și busuioc, tipic ca la carte.
Iar cel de-al treilea vin alb, este un Sauvignon Blanc 2023, la fel, de pe viile proprii din Pogănești. Tipic SB, cu arome vegetale: măr verde, lămâie, ardei gras.
Toate cele trei vinuri albe sunt îmbuteliate în ediții limitate (circa 3000 de sticle fiecare) și vor costa 125-130 mdl pe raft, un preț mai mult decât adecvat pentru calitatea livrată.
Iar cireșica de pe tort este o Feteasca Neagră, din roada anului 2021, maturat 12 luni în butoi de stejar românesc.
Un vin suculent, fructat (cu nuanțe de fructe de pădure, prune), o frumoasă tușă de lemn și ciocolată. Bun-bun și tipic pentru Feteasca Neagră.
Enolog: Vitalie Ivanov — este semnat pe contra-etichetă. Din păcate, nu știu cine a desenat etichetele, ele par adevărate opere de artă. Și foarte curios cum fiecare etichetă redă fidel caracterul vinului. Arome transpuse în culori, e un mare Atu să poți face asta.
Vinurile urmează să ajungă în curând în vinoteci și magazine, deja le puteți găsi la producător.
Recomand să le încercați!