Prepelițe în bacon cu Merlot 2014 EtCetera

Am o păsărică-n sac, soție de pitpalac! Prepelița este protagonista rețetei de joi pe FineWine, pe care o vom pregăti, simplu și gustos, și pe care o vom asocia cu un vin tânăr – Merlot 2014 de la EtCetera.

Carnea de prepeliță este delicată și gustoasă, unii zic și dietetică, nu degeaba se spune în popor: „grasă” ca prepelița!

Pe cât de delicioasă este mâncarea, pe atât de simplu se gătește. Așadar, avem nevoie de:

  • 4 prepelițe
  • 6 bucăți de bacon (piept de porc feliat de-a lungul, să putem înveli prepelița cu el)
  • 2 mere proaspete
  • 2 frunze de salvie (sau rozmarin)
  • sare, piper negru, usturoi și ulei de măsline

blank

Ingredientele, mai ales prepelița proaspătă, se găsesc la Gourmet. De mai multe ori am fost întrebat dacă bucatele de la Rețeta de joi sunt atât de ieftine: da, cu mâna pe inimă, vă spun. Să gătești acasă e simplu, ieftin și gustos, trebuie doar să încerci. Cina cu prepelițe zvelte în bacon (petru 2 adulți și 2 zdrahoni mititei) a costat 164 de lei. Când mă gândesc de câte ori am luat ca prostu’ cârnaț & chefir și alte prostii și am plătit mai mult, of!..

blank

Prepelița în bacon se gătește în 2 timpi și trei mișcări. Spălăm frumos pitpalacul, după care îl uscăm bine cu șervet de bucătărie.

Apoi, zdrobim câțiva căței de usturoi (grivei frumos mirositori), ulei de măsline, sare, piper negru și câteva bucățele de salvie (sau rozmarin). Oameni buni, amestecul ăsta miroase așa frumos, că-ți vine să moi cu pâine proaspătă în farfurie! Noi ne ținem însă în golgoci și continuăm rețeta.

blank

Cu această saramură vom prelucra bine fiecare prepeliță, să se îmbibe cât mai mult. Un fel de masaj interior și exterior. După care, lăsăm prepelițele să se odihnească 20 de minute așa.

blank

Între timp, încălzim cuptorul la 180℃ și tăiem mărul în 4 sau 6, adică în bucăți care să încapă în interiorul prepeliței. La o adică, pe lângă măr se poate de pus și bucăți similare de cartofi (și prună uscată), dar noi suntem la dietă.

blank

După ce prepelițele s-au odihnit 20 min după „masajul” cu ulei, le învelim în bacon, punem mărul în interior (se poate și o bucată de bacon de pus înauntru). Alinierea, drept, înainte spre cuptor, marș!

blank

Prepelițele vor petrece în cuptorul încins la 180℃  +/- 20 de minute, mai uitați-vă pe geam, nici să nu ardă, nici crudă să rămână (cuptoarele acum îs multe și diferite). Noi între timp, dăm cep sticlei.

blank

Teoretic, prepelița s-ar asocia cu un vin alb (că-i carne fină), dar și cu un roșu (cum n-ai da, pitpalacu e vânat!). Totuși, nu se recomanda un vin greu, foarte corpolent, ci mai degrabă ceva soft și proaspăt. Se poate o Rară Neagră, merge și un Merlot tânăr. EtCetera are un exemplar simplu de Merlot: de culoare rubinie, cu arome de fructe roșii și nuanțe lactice în pahar. Curioasă această precizie a vinăriei: au fost produse 12002 sticle!

blank

Nu ne luăm mult cu vorba, după 20 de minute scoatem prepelița din cuptor. Of, cum să vă povestesc eu despre interacțiunea dintre carnea fină a prepeliței, afumătura de la bacon și mirodeniile din ulei cu salvie?! A? Da, ce să vă povestesc, încercați să vă convingeți singuri!

blank

Nu uitați numaidecât de vin. Susținem Wine of Moldova!

blank

Puteți să găsiți aici și alte rețete gustoase și simple de la Gourmet, noi punem trei puncte de suspensie, până data viitoare. À bientôt!

blank

 

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.