Kazayak – appellation d’origine controlée?

Am primit de sărbători o sticlă de vin curioasă – Kazayak Codru 2010 – pe care este afișată inscripția „Appellation d’origine controlée” (n.a. – din franceză, „denumire de origine controlată”). Ce să fie asta?

blank

Vinul este produs de compania Suvorov Vin, eticheta conține informații, predominant în română, doar cu mențiunile franțuzești „Appellation d’origine controlée” și „Le vin rouge sec”. Se pare că este vorba de o improvizație a producătorului, or în Republica Moldova clasificarea vinurilor se face după Indicație Geografică Protejată (IGP) și nu după modelul AOC franțuzesc, să zicem, sau DOC/DOCG, ca în Italia. Cele trei zone delimitate IGP în Moldova sunt: Codru, Ștefan-Vodă și Valul lui Traian (plus zona Divin pentru băuturile tari), respectiv, nu regăsim aici și o zonă numită „Kazayak”. Probabil, avem de a face cu o confuzie între marca comercială înregistrată și IGP.

blank

Cât despre cupajul Codru (a nu se confunda cu IGP Codru) – vorbim de un asamblaj tradițional dintre soiurile Cabernet și Merlot, cum ar veni un fel de „Bordeaux” local. Cupaje cu denumirea Codru mai au Cricova, Mileștii Mici. Exemplarul de la Suvorov Vin este prezentat drept un vin de calitate matur roșu sec, cu alcool cuprins între 11 și 13% (?!). Vinul este îmbuteliat în sticlă de 0.75 cu mai multe imprimeuri „Reserve”.

blank blank

Și eticheta este reliefată, sugerând că avem de a face cu un vin „scump”.

blank

Așa cum am primit sticla cadou, nu-i cunosc prețul, dar nu pare să fie tocmai „reserve”. Pe net am găsit-o cu 65 de lei (ce-i drept, anul 2009), iar pe Vivino review-urile arată o medie de 3.49 USD (probabil, preț la export). Eticheta în română/franceză, neck hanger în engleză: așa și nu am înțeles cărei piețe este destinat acest vin (printre altele, Suvorov Vin este cunoscut ca un mare exportator din Moldova).

blank

Dincolo de aceste aspecte exterioare, în pahar avem un rubiniu cu nuanțe de învechire, coacază și fructe roșii în arome; post gust scurt. Mă așteptam la un buchet mai complex de la un astfel de vintage (2010 – iată că are șapte ani deja).

blank

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.