Ce brânzeturi asociem la vin?

Caşcavalul şi vinul sunt ca Yin şi Yang, ca luna şi soarele, ca soţul şi soţia. Se complementează, se asociază, se scot în valoare unul pe celălalt. Vinul şi brânza au făcut din toate timpurile un cuplu autentic. Iar pentru ca experienţa să fie cât mai plăcută, există şi câteva reguli nescrise de asociere. Iată o regulă, pe care am ciordit-o de la un domn de pe Facebook:

11903854_10153577049428522_7552291328458188009_n

Potrivit winestory.ro, asocierea vinului cu brânza îşi are originile în obiceiurile vechi ale francezilor din mediul rural. Aceştia obişnuiau să se ocupe de agricultură şi de creşterea animalelor, iar când venea ora prânzului întrerupeau orice activitate pentru a servi o masă caldă alături de familie. Seara, însă, timpul era preţios, iar orele târzii la care ţăranii francezi îşi terminau treburile gospodăreşti nu mai permiteau luxul unei cine asemenea prânzului. Astfel, ei preferau alimente reci, uşoare, dintre care nu lipsea brânza alături de un pahar de vin.

În Moldova, nu avem o tradiţie în asocierea vinului cu brânzeturi, dar un „Andrieş” s-ar lipi de minune de o Fetească Regală, în timp ce o Rară Neagră sau o Fetească Neagră s-ar complementa ideal cu o brânză de oi cât mai tare.

„Brânza este aspiraţia laptelui la eternitate”, spunea Clifton Fadiman.

Iar Charles de Gaulle se întreba: „Cum poţi guverna o ţară care are 246 de varietăţi de brânză?”

Şi, dacă sunteţi absorbit de evenimente politice, poftim la un pahar de vin, o epigramă, cu gust de telemea, de la Mihai Enachi:

Caşcavalul puterii

Ascult „Deşteaptă-te, române”
Şi nu-nţeleg ce se petrece,
Chiar dacă „… escu” va rămâne
Tot ce e CAŞ CA VALUL trece!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.