Radacini Metier – Best of Show Moldova Sparkling Wine

Spumantul Radacini Metier Brut a luat medalia de aur și titlul „Best of Show Moldova Sparkling Wine” la prestigiosul concurs Mundus Vini, desfășurat săptămâna trecută în Germania. Cu alte cuvinte — pe o scară de la 0 la 100 de puncte — spumantul de sub 10 euro a luat cele mai mare scor printre toate probele din Moldova. Organizatorii nu publică punctajul exact, dar nici probele cu care a concurat, toate mostrele fiind evaluate de experți „în orb”, fără a se cunoaște producătorul sau prețul.

blank

Nu este o surpriză pentru mine: acest spumant a luat anterior aur și la Vinarium, unde am ocazia să jurizez. Iar calitatea spumantelor de la Radacini a crescut vertiginos în ultimul timp. Am mai spus-o anterior, dar și la ultima degustare de la BERD’s. Din franceză, Metier înseamnă „vocație” sau arie în care excelezi, iar echipa Radacini pare să demonstreze acest lucru.

blank

Este vorba de un cupaj de Chardonnay 70%, Pinot Blanc 15% și Sauvignon Blanc 15%, din recolta anului 2019, produs după metoda clasică de șampanizare, cu fermentare și maturare secundară la sticlă timp de minim 9 luni. Jurații Mundus Vini i-au oferit punctaj maxim pentru aromele de fructe galbene și citrice, notele subtile de brioșe și aciditatea plăcută, dar și pentru balanță și complexitate.

blank

Radacini Metier Brut costă în Moldova 180 mdl (circa 9 euro), am verificat și pe site-ul Mundus Vini dacă nu este o confuzie: el figurează cu un preț recomandat de retail de 10 euro.

Alte două spumante Radacini — Alb Brut și Blanc de Cabernet Brut — s-au ales cu medalii de argint Mundus Vini.

blank

Ambele în zona „brut” (9 gr/dm3) și amândouă produse după metoda Charmat sau „Prosecco”. În ultimul timp, se observă un accent pus de Radacini pe zona de spumante, atât după sortiment (Blanc de Cabernet, Feteasca Albă, Zero Dosage, etc), dar și după calitatea înaltă, atât în segmentul champenoise, cât și Charmat.

blank

Un aur bine plasat și pentru vinul Feteasca Neagră 2019 din gama Fiori de la Radacini, dedicată vinurilor din soiuri autohtone. Experții au apreciat bine explozia de fructe din acest vin, un compliment foarte bun pentru FN. Iar, în cele din urmă, dar nu ultima medalie – este argintul pentru cupajul dintre Chardonnay și Pinot Grigio, recolta 2020, din gama Reserve.

blank

Punct țintit – punct ochit, este o frumoasă realizare când vinurile din toate gamele ale unei companii primesc aprecieri (adică, nu doar vârfurile).

Radacini este un producător industrial, un producător mare care prin aceste realizări distruge mitul că marii producători nu livrează calitate. Livrează!

blank

Recomand să le încercați pe rând, începând cu Metier Brut bineînțeles. Le găsiți în vinoteci și în marele retail, iar cele mei bune prețuri, de regulă, la vinurile Radacini, sunt în magazinele Linella. Salvați-vă poza în telefon 😉

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.