Purcari: cine și cât vinde

Grupul Purcari a publicat, la 15 ianuarie 2018, un anunț pentru investitori, în care afirmă că vrea să se listeze, în primul trimestru al anului, la Bursa de Valori București. Acționarii companiei — Fondul american de investiții Horizon Capital, IFC și fondatorul Victor Bostan — pun la vânzare până la 49% din acțiunile Purcari Wineries. Dacă toate titlurile vor fi licitate, acționarii își vor diminua participația în felul următor:

  • Horizon Capital: de la 63.55% ⟹ la 22.69%
  • Victor Bostan: de la 30.03% ⟹ la 25.03%
  • International Financial Corporation: de la 6.41% ⟹ la 3.27%

blank

Purcari estimează ca oferta, intermediată de Raiffeisen şi Swiss Capital, să fie finalizată în primul trimestru din 2018. Purcari ar urma să devină astfel prima companie din Republica Moldova care se listează la Bursa de Valori București. Anul trecut, pe Bursa de la București au avut loc patru listări private majore: Digi Communications (a vândut 25.6% cu 207 mil euro); AAGES (15% din acțiuni cu 1.2 mil. euro), Transilvania Broker de Asigurare (25% cu 2 mil euro) și Sphera Franchise Group (25% cu 62 mil euro).

“Toate aceste tranzacții de listare, ca și cea anunțată de către Purcari, merg însă pe tiparul unor tranzacții de exit fie a unor investitori financiari, fie a unor acționari minoritari, fără a aduce însă capital proaspăt în companii”, comentează portalul românesc mirsanu.ro.

blank

În anunțul publicat de Purcari se precizează că “societatea nu își va majora capitalul social în cadrul ofertei publice și nu va primi niciun fel de fonduri rezultate din ofertă”. Pe de altă parte, compania promite „o politică de dividende progresivă”. „Pentru anii următori, presupunând absenţa unor condiţii de piaţă excepţionale sau a unor nevoi semnificative de finanţare, Consiliul de Administraţie intenţionează să recomande distribuţia de dividende reprezentând 50% din profitul distribuibil anual”, se arată în anunț. Pentru nouă luni ale anului 2017, Purcari a raportat vânzări de circa 95 mil RON (20.5 mil euro), în creștere cu 35% față de aceeași perioadă a anului precedent și o marjă EBIDTA de 33%.

blank

În anunțul către investitori, Purcari setează și un obiectiv ambițios: de a deveni jucătorul Nr.1 în Europa Centrală și de Est, atât prin „creștere organică, cât și prin fuziuni și achiziții”. Societatea menționează că are o experiență solidă în acest sens, deținând în prezent peste 1 000 de hectare de viță de vie, pe patru platforme de producere: Purcari, Bostavan și Bardar în Republica Moldova, dar și Crama Ceptura – în România.

„Lansarea ofertei depinde de condițiile pieței și de îndeplinirea altor condiții care se referă, în mod obișnuit, la ofertele internaționale de acțiuni, inclusiv obținerea tuturor aprobărilor necesare (…)”, se mai arată în comunicatul Purcari.

Compania mai scrie că este cea mai premiată vinărie din Europa de Sud Est, iar pe aplicația Vivino are cel mai mare rating printre vinăriile din Moldova (cu un scor de 3.9 puncte din 5, bazat pe aproape 13 mii de estimări). Compania mai prezintă și alte câteva detalii curioase: Negru de Purcari Limited Edition 2011 are pe Vivino 4.7 puncte, făcând parte din 1% cele mai cotate vinuri ale lumii, iar Rose de Purcari, de exemplu, este cel mai vândut vin al companiei, fiind Nr1 pe piața românească.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.