Ce gust are Unirea 2018?

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a prezentat ieri, la finalul unei conferințe de presă, un vin ales de formațiune pentru a marca centenarul unirii: „Unirea 2018”. Este vorba de un Cabernet Sauvignon sec, produs și îmbuteliat de o vinărie din regiunea găgăuză.

Mihai Ghimpu le-a dăruit jurnaliștilor prezenți la conferință câte o sticlă de vin, cu îndemnul: „să n-o deschideți până nu facem unirea”.

blank

„Este un vin bun. Dar, în primul rând contează mesajul scris pe etichetă”, a declarat pentru FineWine Mihai Ghimpu, evitând să ofere detalii despre vin. „O Limbă, o Națiune suntem, o Țară să fim!”, este scris pe etichetă îndemnul semnat de șeful PL.

blank

De fapt, este vorba de vinul Bugeac Cabernet Vintage 2009, produs de vinăria Tomai Vinex din regiunea găgăuză.

blank

Vinul a fost produs din struguri Cabernet Sauvignon, roada anului 2009, recoltați în sudul țării, maturat timp de 18 luni în butoi de stejar francez. „Unirea” trebuiește neapărat decantată, încât prezintă inițial un nas închis, ușor neplăcut.

blank

După cel puțin jumătate de oră de aerisire, însă, se deschide un buchet frumos de fructe roșii răscoapte, prune afumate, peste care se suprapun arome de condimente și piele tăbăcită. Un gust rotund, tanini moi și post gust de durată medie. 13% alcool, o culoare purpurie închisă, cu nuanțe cărămizii la margini.

blank

Este un Cabernet Sauvignon acceptabil, a îmbătrânit frumos (de consumat acum sau în maxim 2-3 ani), dintr-un an care a furnizat multe vinuri roșii bune (2009 a fost intens și pe plan politic!). Dar, nu pot spune că-i cel mai bun CS din Moldova sau și mai mult — un vin care se face odată la 100 de ani. Nu.

blank

Vinul are un scor de 3.7 stele (din 5) pe Vivino, în baza a 14 evaluări, iar grupul de experți Black Sea Region i-a oferit un scor de 86.5 puncte (echivalentul medaliei de aur potrivit normelor de punctaj OIV). Bugeac Cabernet 2009 se vinde cu 153 de lei.

Eu ași fi ales un alt vin pentru o asemenea ocazie. De exemplu, Maluri de Prut.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.