Au fost desemnate cele mai bune vinuri dulci din lume

Un 100% Moscatel de Setúbal Superior din 2009, de 18.5% alcool, a fost desemnat cel mai bun vin fortificat, iar Tramp Passione Volonta’ 2022 de la Bragagnolo vini Passiti (100% Gewürztraminer, 13.5% vol. Alc, Piemonte) a luat revelația printre vinuri dulci ale lumii. 

Acestea sunt rezultatele unui concurs specializat de vinuri – Concours Mondial de Bruxelles Sweet & Fortified Wine, la care au concurat doar vinuri dulci sau fortificate (Ice Wine, Late Harvest, vinuri de Porto sau Madeira, etc). Probele au fost analizate, în orb, la începutul lunii septembrie de un juriu internațional format din 28 de experți.

blank

Doar două vinuri din Moldova s-au impus cu argint: Traminer 2019 Late Harvest și Ice Wine 2016 Traminer-Muscat Ottonel, ambele de la crama Fautor.

blank

În schimb, România are un Grand Gold pentru Conacul Ambrozy Sauvignon Blanc 2018 de la Cramele Recaș și un Gold pentru Ambra Șarba 2020 de la Cotești.

blank

Deloc surprinzător, Madeira și Porto au condus topul celor mai bune vinuri dulci. Cu toate acestea, denumiri mai puțin cunoscute, cum ar fi Moscatel de Setúbal sau Carcavelos, s-au făcut remarcabile. Regiunea Piemont a fost distinsă cu trofeul “revelație internațională” pentru un Vino Passito – renumitul stil de vin italian, produs din struguri uscați. Procesul concentrează zaharurile naturale din struguri și conferă vinului arome “dulci”, intense.

blank

 

Vinurile dulci premiate au reprezentat o dulceață foarte variabilă (între 15 și 400 g/l zahăr rezidual!). „Indiferent de conținutul de zahăr, echilibrul este cel mai important aspect în aprecierea acestui tip de vinuri”, a subliniat unul dintre judecători. 

blank

Toate vinurile premiate pot fi găsite aici

Concours Mondial de Bruxelles este o competiție internațională, în care peste 10.000 de vinuri sunt înscrise anual pentru a fi evaluate în orb de un juriu de experți.

 

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.