Pistonul de aur, Brăila 2018

În week-end am fost la Brăila, România, unde a avut loc concursul regional de vinuri „Pistonul de aur”, ediția cu numărul 8. Este primul și cel mai mic concurs de vinuri pe care le am programate în acest an, dar totodată este și una dintre cele mai de suflet competiții. Vinuri bune și oameni buni, într-o locație foarte frumoasă de pe malul Dunării.

Evenimentul este organizat de Iulian Grigorescu, autorul blogului Pistoane Baricate, pasionat de vinuri și motoare (de unde și denumirea concursului), în colaborare cu Răzvan Stoenescu, de laVin2.ro.

blank

Am fost trei jurați din Republica Moldova: vinificatorul Dan Prisăcaru de la crama MinisTerrios; ex-ministrul Agriculturii, Eduard Grama și subsemnatul. Poză din rubrica „tragem burta”.

blank

Jurizarea s-a făcut în orb, din pahare OIV, conform fișei standard de 100 de puncte, cu eliminarea notei maxime și minime.

blank

În total, au fost înscrise circa 300 de probe, cu aproape o treime mai mult decât la ediția din anul precedent. Semn că acest concurs este în creștere.

blank

În comisia din care am făcut parte am avut noroc de o sesiune de degustare de 60 de vinuri: spumante, albe și rose și un singur vin roșu la final. 50 shades of pink.

blank

Am avut noroc de rose-uri bune din Moldova.

blank

Majoritatea vinurilor înscrise în concurs sunt din România, dar au fost și probe din Republica Moldova, Franța sau Spania. Din cele moldovenești pe care le-am observat au fost Chateau Vartely, Fautor, Cricova, Purcari, Gogu Winery și MinisTerrios.

blank

blank

Unul din rarele momente când sunt de partea cealaltă a microfonului.

blank

Am fost serviți de sommelierii de la Organizația Sommmelierilor Români, care și-au făcut profesionist treaba.

blank

După concurs am participat la un club de discuții inițiat de redactorul-șef de la Vinul.ro, Cezar Ioan, despre piața vinurilor din România. Experiența Republicii Moldova în crearea și dezvoltarea brandului unic de țară Wine of Moldova a fost oferit drept un exemplu pozitiv în cadrul acestor discuții.

blank

Am aflat însă că cel mai mare concurs din România – IWCB – nu va mai fi așa cum îl știam, iar știrea asta a trezit un pic de neliniște. Îi ținem oricum pumnii lui Cătălin Păduraru și bine ar fi să facă la fel producătorii de vin din România: IWCB este un nume care trebuie să se dezvolte în continuare.

Rezultatele concursului din Brăila vor fi publicate în curând, inclusiv pe FineWine. Aș vrea să le mulțumesc încă odată organizatorilor Iulian Grigorescu și Răzvan Stoenescu pentru oportunitatea de cunoaște într-un singur loc vinuri bune și oameni deosebiți.

Vor mai urma câteva postări cu vinuri românești, pentru că am revenit la Chișinău cu ceva deosebit de bun. Stay tuned!

Photo credit: Vinus Mundi

blank

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.