Cel mai bun vin de casă
Dacă o să vă spun că am degustat ieri 100 de vinuri de casă şi după asta am mers acasă cu maşina (treaz!), n-o să mă credeţi. De asta am făcut dovada foto.
Jurizarea probelor în concursul pentru cel mai bun vin artizanal – „Polobocul de aur„, organizat anual de Camera de Comerţ şi Industrie – s-a desfăşurat „în orb”, cu testarea vinurilor după cod, degustatorii fiind anunţaţi doar despre soiul şi anul roadei. Eu am reprezentat tagma consumatorilor, în rest, comisia fiind compusă din degustatori autorizaţi, reprezentanţi ai ONVV, CCI, oenologi, specialişti de la companii vinicole, etc.
Nu am cea mai bună impresie despre vinul de casă din Moldova, dar aşteptările mele au fost mult mai proaste decât realitatea. Din 100 de probe, cam 20% au fost vinuri oxidate, oţetite, cu probleme de butoi, etc; în rest – exemplare demne, ţinând cont că sunt produse în condiţii de casă. De exemplu, nu m-am aşteptat să întâlnesc un Aligote atât de curat în culoare cum e cel din pahar.
În linii generale, mi-am făcut următoarele concluzii: am avut parte de multe vinuri albe calitative, în schimb cele roşii tehnice au fost mai slabe. Foarte multe Cabernet-uri (cred că cele mai numeroase în concurs), dar puţine bune. Pe de altă parte, la vinurile de desert, roşiile le-au surclasat pe cele albe. Despre soiurile hibride tac, cred că ar trebui să le uităm în favoarea soiurilor locale (Feteasca, Rara Neagra, Viorica).
Preşedintele comisiei de degustare a fost Anatol Bălănuță, șeful Catedrei Enologie a Universității Tehnice. O minte lucidă: după 100 de vinuri degustate, a fugit la Universitate, „la studenţii săi”.
Rezultatele concursului vor fi anunţate pe 14 mai, în apropierea orașului Căușeni. Premiile, câte un butoi din lemn de 120 de litri, vor fi înmânate în cadrul Festivalului vinului artizanal, tradițiilor gastronomice și meșteșugurilor populare „Polobocul de aur”. Concursul este la a 13-a ediţie şi are drept scop creşterea calităţii vinului de casă.
Membrii comisiei au constatat că de la an la an, calitatea probelor creşte. Şi asta se vede. De exemplu, unul din câştigătorii precedenţi – Ilie Gogu de la Căuşeni – a făcut un pas considerabil înspre vinurile bune. Vinul său a fost apreciat anul acesta cu aur la Berliner Wine Trophy, iar asta deja este o altă categorie.
Deci, se poate.