O bombă de prospețime: Feteasca Regală 2017 Chateau Vartely

Cred că nu este satisfacție mai mare pentru un amator de vinuri decât atunci când găsește un vin bun, la un preț și mai bun. Din această categorie face parte Feteasca Regală 2017 Chateau Vartely — un vin pe care-l întâlnești în retail cu 70-75 lei. Magnific!

blank

Are tot ce-i trebuiește unui asemenea vin — prospețime, arome, gust ușor și plăcut — tot ce-i trebuie! Nu poți să-i spui că-i cel mai bun vin din Moldova, nu este un vin de pus la icoane, este un vin de consumat zilnic, uneori, de sete. Deși, din perspectiva de 70 lei, chiar poți să-l pui printre cele mai bune vinuri moldovenești.

blank

Ediția 2017 explodează cu prospețime, arome de caise și flori de câmp, iar după parfumul exotic și ușor dulciu, te surprinde cu o extraordinară aciditate. Mai vrei un pahar! Culoarea limpede se situează, ca-n manuale, între nuanțele de floare de tei și pepene galben.

blank

Vinul a fost apreciat și de Master of Wine, Caroline Gilby, despre care a spus: sommelierii din întreaga lume pun accent pe autenticitatea unor astfel de soiuri. Provine din zona cu Indicație Geografică Protejată „Codru”, unde Vartely deține plantațiile proprii de Feteasca Regală.

blank

Vinul merge foarte bine cu cașcavaluri, paste sau fructe de mare. Dar și de unul singur, așa, de sete. Numai că trebuiește obligatoriu răcit la 8-10℃.

blank

Feteasca Regală de la Vartely se vindea bine în Franța, la târgul de vinuri și gastronomie despre care v-am povestit (cu 6 euro sticla), iar din câte cunosc, este solicitat și în Anglia — pe o piață extrem de dificilă. Străinii ne apreciează vinurile din soiurile autohtone, e cazul să o facem și noi. Am inclus Regala 2016 de la Vartely, într-un top al celor mai bune vinuri sub 100 de lei; fără dubii că și exemplarul din 2017 se va regăsi în listă.

Felicitări, Chateau Vartely pentru acest vin, dar și pentru că păstrați constant calitatea! Jos pălăria și dopul, sus paharul!

blank

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.