De poveste: Trei Crai Equinox 2018

Întotdeauna am privit cu ochi buni vinurile Equinox, iar după ce am fost în această toamnă de două ori în plantațiile din Olănești, am o părere și mai bună.

E vorba de o atitudine deosebită a vinicultorului Constantin Stratan, care insistă semantic și principial pe această noțiunune de „vinicultor” — din engleză „wine grower” — adică omul care „crește vinul”, de la vie, până la sticlă.

Equinox dispune de plantații în satul Olănești, lângă Purcari, pe care Constantin Stratan le prelucrează personal, unde petrece fiecare week-end, dar absolut fiecare (firește dacă nu e vreo urgență personală) și unde dezvoltă unul din primele concepte „bio” din Moldova.

blank

Cred că ați auzit și ați degustat vinuri iconice ca 5 Elemente sau Echinoctius, ori primul Orange din Moldova.

Astăzi, vreau să scoatem în lumina reflectoarelor cupajul Trei Crai.

blank

Mai mult sau mai puțin, același blend în fiecare an: Merlot, Cabernet Sauvignon și Malbec, proporționat în funcție de recolt anuală. Constantin Stratan insistă la fiecare prezentare — vinurile Equinox sunt produse doar din struguri proprii.

blank

2018 este oarecum „simplu” dacă îl punem în comparație cu 5 Elemente ori Echinoctius. E baricat 12 luni (față de 30 în alte vinuri!), dar și lemnul e la a doua ori a treia folosire. Dar, dacă stai să-l potrivești mai bine, descoperi că fiecare Crai are ce zice. Merlot e Merlot și vine cu fructe și catifea, Cab-ul adaugă pământ și corp, iar Malbec-ul pune o subtilă notă de condiment. Post gust neașteptat de lung!

Am deschis acest vin astăzi seara și s-a potrivit cu un apus perfect! Știu că sună romantic și prostește, dar uneori vinul se pliază anumitei stări. Trei Crai mi-au încălzit sulfetul azi.

blank

Dincolo de romantism, sunt cifre: vinul costă între 190 și 220 mdl, adică un raport preț-calitate bun și poate fi găsit în vinoteci sau magazine speciale, inclusiv la Purcari Wine Bar.

Susțineți micii producători de vin din Moldova, ei sunt buni!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *