Fine: Cricova Prestige Cabernet-Sauvignon 2011

Probabil, nu avem încă în Republica Moldova o „expertiză medie pe salon” care să declare dacă un an sau altul a fost bun sau nu în materie de vinuri. Noi, consumatorii, ne dăm seama prea târziu; producătorii — încercând să-și apere toate recoltele — ezită să pună diagnoze.

Așa, de exemplu, am ajuns să constatăm, prea târziu (!), că 2011 a fost un an foarte bun pentru vinurile roșii moldovenești. Avem un Negru de Purcari 2011 excepțional; a frapat Taraboste 2011; mai sunt și exemplare din liga mai mică ce vin să confirme ipoteza.

Cricova Prestige Cabernet-Sauvignon 2011 este ultimul argument în acest sens, deși, recunosc nu chiar la nivelul Taraboste sau Negru, dar totuși m-a uimit cu evoluția sa.

blank

L-am primit în dar incognito la Purcari Wine Bar. Fără așteptări prea mari, l-am pus deoparte, când i-a veni ceasul. Azi i-a venit!

blank

Teoria spune că percepția depinde foarte mult de așteptări. Așadar, impresia a fost mult peste așteptări, deși menționez că, în meseria noastră, e neprofesionist să judeci în funcție de emoții.

blank
blank

Cab din recolta 2011, maturat „în butoaie de stejar”, îmbuteliat în 2014, adus la o stare ideală în fața noastră. Nu zic că e cel mai „wow” Cabernet Sauvignon pe care l-am băut în viața mea, dar am rămas impresionat de forma sa.

Starea dopului — suspicios de bună. Culoarea vinului — intens rubinie, cu disc cărămiziu.

blank
blank

Indubitabil, are nevoie de decanter. Imediat după deschidere, prezintă un nas închis, dar deja după 10 minute, începe a dezvolta un buchet frumos: fructe roșii răscoapte, cafea, ciocolată, ușor condiment și piele tăbăcită.

Am turnat jumate de sticle în decanter, jumate — am lăsat în sticlă. După 4h, în decanter a început să ducă puternic în oxidare, în timp ce din sticlă s-a păstrat mai bine. Concluzia: nu exagerați cu aerarea vinului.

În gust, moale, rotund, tanin foarte bine șlefuit, ușor dulce; opinia mea că este în apogeul său de consum.

blank

Dacă-l aveți în colecție — deschideți acest vin acum!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.