Purcari Freedom Blend 2013, manifestul libertății

Am deschis, întâmplător, pe 1 decembrie 2018, la Centenarul Marii Uniri un vin deosebit — Purcari Freedom Blend 2013. Am realizat ulterior că totul nu a fost întâmplător.

blank

Freedom blend — manifestul libertății de la Purcari — se produce din 2011, dar vintage-urile mai vechi sunt de negăsit astăzi. Eram în căutare pentru un prieten, care voia un anumit an: 2014. Am încercat pe la sursele mele, pe la sommelieri, distribuitori — nimic! Am pus atunci întrebarea pe Facebook. A reacționat președintele și co-acționarul Purcari, domnul Victor Bostan, care la pachet cu Freedom blend 2014, mi-a trimis și un 2013 pentru degustare personală. Mulțumesc!

blank

L-am decantat trei ore. Nu era un timp neapărat programat. Pur și simplu, aveam un eveniment în oraș, iar la revenire voiam să am în pahar un vin „bine deschis”. După maturare la butoi și aproape 5 ani în sticlă, exemplarul de pe masă avea, cu siguranță, nevoie de aer.  Întâmplarea a făcut ca trei ore să fie deloc neîntâmplătoare.

blank

Aciditate naturală, taninuri șlefuite, un fruct bine copt, care a căpătat la sticlă nuanțe de gem, 14% alcool — acest vin a devenit cred că de multe ori mai bun ca la îmbuteliere. Ce rubiniu intens pentru un vin de 5 ani! Dopul — în stare perfectă, ca și vinul.

Am devenit obsedat în ultimul timp de ideea că vinurile roșii din Moldova maturate la sticlă sunt mult mai bune și, mare păcat, că vinăriile se grăbesc cu scoaterea lor pe piață. La o adică, înțeleg cramele care au nevoie de surse financiare acum, dar nu înțeleg de ce nu avem un business care să investească în păstrare și maturare la sticlă. Poate e o idee pentru cineva. E greu să găsești astăzi vin moldovenesc din 2013!

blank

Freedom Blend reprezintă un cupaj din ucraineanul Bastardo, georgianul Saperavi și moldoveneasca Rara Neagră, lansat pentru prima dată în 2011, ca un omagiu la celebrarea independenței celor trei țări post-sovietice.

Iată ce scria Victor Bostan la lansarea acestui vin:

„Dincolo de a fi un cupaj cu adevărat extraordinar, Freedom Blend este și un manifest. Un manifest pentru o altfel de vinificație. Paradigma tradițională a vinificatorilor din Moldova, când suntem la cheremul distribuitorilor – mai ieri ruși, astazi europeni, și suntem gata să satisfacem orice moft, oferind cele mai mici prețuri, e o cale inevitabilă spre distrugerea întregii ramuri.

Eu unul nu mai rezist – nici financiar, nici moral. E timpul să ne ridicăm din genunchi și să regândim întreg modelul de business al vinificației noastre. Să găsim acele nișe, acele produse diferențiate care ne vor permite să evadăm percepția de producători de vinuri bunicele, dar care trebuie vândute la un mare discount față de alte țări vinicole (…) Vorba sloganului: gândim global, acționăm local”.

Am realizat că ideile din 2011 sunt puse în practică foarte bine de Purcari. Este un brand care s-a afirmat pe ambele maluri ale Prutului. Ba mai mult, un brand care s-a contopit: la o expoziție din București a trebuit să-i demonstrez unui român că Purcari e originar din R. Moldova, nu din România. Purcari este un exemplu că Unirea poate fi făcută. Nu întâmplător am ales acest vin de Centenar!

Felicitări tuturor românilor!

blank

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.