România a câștigat Campionatul mondial la degustare în orb. Moldova, pe locul 30

Echipa României a devenit campioană mondială la cea de-a XI-a ediție a Campionatului Mondial de Degustare pentru Amatori – un eveniment anual organizat de revista franceză La Revue du Vin de France.. La aceeași competiție, echipa din Republica Moldova a ocupat locul 3 de la coadă.

blank
Sursa: La Revue du Vin

Competiția a fost organizată de cea mai importantă publicaţie de vinuri din Franţa, La Revue du Vin de France. Degustarea a avut loc, sâmbătă, la Château Sainte-Roseline din Provence, reunind pentru prima dată în istoria sa 5 continente și 33 de țări participante.

blank
Sursa: La Revue du Vin

În cadrul concursului, echipele – formate din patru degustatori şi un antrenor – au testat în orb şase vinuri roşii şi şase vinuri albe din întreaga lume. Pentru fiecare băutură în parte, echipele trebuiau să identifice soiul, ţara de origine, regiunea, anul de recoltă şi — dacă a fost posibil — producătorul.

„După un început timid, echipa României a reușit să obțină o revenire fără precedent la a doua probă a degustării, într-o finală uluitoare împotriva Olandei (108 puncte la 107). Danemarca a obținut 95 de puncta, Franța – 24 de puncte”, scrie la Revue du Vin.

România a fost reprezentată de Julia Scavo, Valentin Ceafalău, Horia Hasnas, Cosmin Udrea și Radu Rizescu (antrenor).

blank
Sursa: La Revue du Vin

„Această victorie este rodul unui adevărat lucru în echipă!”, a declarat Julia Scavo, delegata României și cel mai bun somelier al României în 2018. De la prima lor participare în 2019, românii au progresat constant (locul 9 în 2021 și 7 – anul trecut).

Republica Moldova a fost reprezentată în competiție de Alexei Maliuta, Eugen Sîrbu, Mihai Druță, Dumitru Coșleț și Marcel Scurtu (trainer).

blank
Sursa: Facebook/Purcari Wine

Potrivit datelor publicate pe site-ul revistei, reprezentanta Republicii Moldova s-a clasat pe locul 30 din 32.

blank
Sursa: La Revue du Vin

De menționat că ambele delegații au fost susținute financiar de grupul de companii Purcari.

blank
Sursa: Facebook/MihaiDruta

You may also like...

1 Response

  1. 25 martie 2024

    […] Ceafalău, unul dintre cei care — împreună cu cu echipa României — a câștigat anul trecut Campionatul mondial la degustare în orb. România s-a remarcat și printr-un număr mai mare de mostre înscrise în concurs: organizatorii […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.