Cricova renaşte Oraşul Subteran

Combinatul Cricova a relansat linia de vinuri „Oraşul Subteran”, la 15 ani de prezenţă pe piaţă a acestei game. Bingo pentru companie – toate cele patru soiuri sunt de origine autohtonă – în condiţiile în care specialiştii prezic un viitor luminos pentru vinurile indigene. Iată cum arată noua etichetă.

IMG_6759

Mă opresc la un detaliu mic, dar frumos – vinurile sunt îmbuteliate cu „screw cap” (spre fericirea chelnerilor), cu mândru tricolor în frunte. Fabricat în Moldova, din soiuri autohtone.

IMG_6763

Simboluri naţionale şi pe ambalaj.

IMG_6772

De parcă-i o horă strămoşească, atunci când te uiţi de sus.

IMG_6774

Dincolo de ambalaj, ne interesează mai mult conţinutul. Prima noutate este Feteasca Albă 2015, în premieră, vin cu IGP – Indicaţie Geografică Protejată. Strugurii provin de pe cele 25 de hectare de Fetească, deţinute de companie în regiunea viti-vinicolă Codru. La culoare avem un galben pai discret, arome florale şi numai 11.5% alcool. Iată-l, vinul potrivit pentru vară: uşor, răcăritor, care nu „bate tare” în cap. Mult băubil.

IMG_6765

Al doilea alb nou este Viorica – un soi care mai creşte doar în Moldova şi doar Cricova îl are în cantităţi semnificative. Mai este un producător din Străşeni, pare-mi-se, dar îl are în volume mici. Viorica este un soi de struguri tehnici perfect acomodat la clima din Moldova. Spre exemplu, în 2012, când a fost secetă, acesta a rodit cel mai bine. Avem în sticlă un vin elegant, cu arome persistente de busuioc şi coajă de lămâie, culoare galben-verzui, cu o aciditate vivace. Un sommelier din Ucraina îmi zicea că din Moldova i-a plăcut cel mai tare acest vin, probabil, pentru că i se pare exotic.

IMG_6770

Ambele vinuri albe trebuie servite neapărat reci, cu mâncăruri uşoare: brânzeturi, salate, legume sau bucate din peşte. Mai spre seara, când se lasă răcoare şi pregătim în ceaun ceva mai temeinic, putem trece la roşu. Două exemplare noi de la Cricova – Rara şi Feteasca Neagră.

IMG_6762

Rara Neagră îi rară: compania are doar 6 hectare cu acest soi lânga satul Găvănoasa din sudul Moldova. Roada 2015 a rezultat într-un vin foarte moale şi catifelat.

IMG_6769

Am lăsat la urmă „bomba” de la Cricova – Fetească Neagră 2015 – un vin rubiniu, cu gust de coacăză, sâmbure de caise şi piper. Eu cred că organismul unui moldovean este predispul genetic la un astfel de vin: el s-a produs aici din moşi-strămoşi, respectiv, îl vom percepe mult mai bine decât un Shiraz, de exemplu. Feteasca Neagră va merge extrem de bine alături de o friptură cu mămăligă. 14% alcool sunt foarte bine mascate aici, a fost o surpriză să le descoper pe etichetă. Vinul poartă IGP-ul Valul lui Traian, făcut în sud, la ferma agricolă Cricova Găvănoasa.

IMG_6764

Eu cumpăr „Oraşul Subteran” cu 57 de lei la magazinul de firmă al companiei, în retail poate fi cu câţiva lei mai scump. Chiar şi aşa – ieftin şi bun – asta e despre această linie.

IMG_6749

Cricova este o întreprindere de stat şi ceea ce mă bucură – spre deosebire de o altă companie similară – face vinuri bune.

IMG_6753

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.