Întâlnire cu Master of Wine la Chișinău

La concursul de vinuri din Chișinău a participat, în acest an, în premieră și un Master of Wine. Este vorba de Caroline Gilby, care deține acest titlu din 1992 și care vizitează periodic Republica Moldova începând cu anul 2006. Master of Wine este un titlu oferit de un institut specializat din Marea Britanie și vorbește despre un etalon înalt de profesionalism și cunoștințe în lumea mondială a vinului. Sunt mai puțin de 400 de MW în lume.

blank

Pe lângă jurizarea în comisie (am avut norocul să lucrez tocmai cu dumneaei în echipă), doamna Gilby a susținut și un Public Talk pentru oamenii din industria vinului de aici. Mare păcat că lumea s-a arătat practic dezinteresată de această interacțiune. În momentul în care a început masterclass-ul, în sală erau ocupate mai puțin de jumătate dintre locuri. Peste hotare lumea plătește ca să asiste la așa evenimente.

blank

Caroline Gilby a început pe un ton destul de critic, dar după câteva replici din sală și-a temperat discursul. „Este un proces important de schimbare pe care-l observ în Moldova din 2006. Dar, după ce am degustat în concurs, mai există vinuri nu chiar atât de bune”, a spus Master of Wine. „Totuși, numărul de vinuri de proastă calitate este în descreștere, în timp ce vinurile bune sunt mai multe”, a precizat apoi ea.

blank

În continuare, Master of Wine a degustat și prezentat, rând pe rând, 21 de vinuri, dintre care șapte albe; două rose și restul – roșii. „Este o selecție pe care am primit-o, nu am făcut-o eu, să fie clar”, a subliniat Caroline Gilby. Înainte de master class, doamna se nemulțumise că nu a reușit să deguste toate vinurile în avans, dar și că moldovenii nu sunt foarte punctuali: evenimentul a început cu jumătate de oră întârziere.

Elizaveta Breahnă de la ONVV a explicat, la rândul său, că vinurile a fost selectate din toate regiunile IGP — Codru, Valul lui Traian și Ștefan-Vodă — respectiv, câte 7 vinuri din fiecare zonă.

blank

Primul vin servit, Feteasca Albă 2017 Castel Mimi s-a lăsat cu complimente de la Caroline Gilby: un nas floral proaspăt, mere verzi pe palat, alcool și aciditate balanțată care fac vinul mult băubil. Am continuat degustarea cu Feteasca Albă 2016 de la Vinăria din Vale, care i s-a părut mai sărac în arome decât precedentul, dar mai complex în gust. La Feteasca Regală 2017  de la Vartely, doamna Master of Wine a apreciat aromele de piper alb și „strutura complexă”, în timp ce în Pinot Grigio 2017 de la Purcari a întrezărit note de Sauvignon Blanc,

blank

Am continuat cu un Chardonnay 2017 de la Sălcuța, pe care l-am apreciat pentru notele sale de fructe verzi, în timp ce doamna Gilby a reproșat că moldovenii nu prea fac fermentare malolactică și batonaj la Chardonnay. Lucru cu care nu am fost de acord personal, probabil nu a reușit să guste dumneaei chardonnay-uri maturate.

blank

Am mai avut un Savignon Blanc, cu „arome tipice, aciditate și stil european” de la Migdal P, dar și o Viorica 2017 extrem de proaspătă și de fină de la Timbrus.

blank

Despre Rose-uri — fiind vorba de Merlot 2017 Doina Vin și Cabernet Sauvignon 2016 Mileștii Mici — doamna Gilby a spus că în goana după culoarea pală nu trebuie să uităm de corpolență și fruct.

Pentru mine, vinurile au avut 99.9% aceeași nuanță vizuală (dar evident arome și gusturi diferite), în timp ce Master of Wine a întrezărit chiar din aspect o tendință de „îmbătrânire” a roseului de la Mileștii Mici.

blank

Din cauza programului de lucru, nu am reușit să asist și la degustarea de vinuri roșii, dar sper că vom mai avea ocazia. Cel puțin, să întâlnesc aceste vinuri!blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.