Merită descoperit: Château Sobor
Proaspăt revenit din vacanța de iarnă, am mers în prima destinație turistică din 2024, din Moldova: Château Sobor. Vă dați seama, după standardele înalte din Alpii italieni, așteptările sunt sus. Dar, mă conving tot mai des: în țară avem foarte multe comori care merită descoperite și apreciate.
Am auzit anterior de Sobor Family Resort, dar mi se asociase cu o piscină. Este, de fapt, mult mai mult!
Se află în Stăuceni, suburbia Chișinăului, unde am ajuns în 8 minute cu mașina de la Ciocana. Intuiți probabil: piscina era închisă în acel moment.
Primul „wow” a fost când am intrat în restaurant.
Nu una, ci câteva săli.
Decorate frumos, bine iluminate, cu gust. Vinul este prezent în elemente de design, pe masă stau pahare corecte și veselă de calitate.
Dar, chiar diferite săli, una mai cochetă ca alta.
Rămân cu gura tot mai căscată. Mi se zice: stai, n-am ajuns la tema principală a acestui blog: crama.
Château Sobor produce artizanal câteva feluri de vinuri și tincturi. Toate — din produse proprii, făcute aici și destinate consumului pe loc.
Este un „chateau” în adevăratul sens al cuvântului: de la vie până la cramă sunt doar câteva sute de metri, totul este pe loc. Cinci hectare de viță de vie proprie, cu soiuri europene și de masă, cu priveliști splendide spre împrejurimea capitalei. Din păcate, pozele făcute cu telefonul meu nu redau nici a 10-a parte din atmosferă.
Vinurile și tincturile artizanale sunt consumate exclusiv pe loc, nu le veți găsi în retail.
Cu vinurile e greu să mă mai uimești, dar tincturile au reprezentat o adevărată descoperire.
Vorbim de un rachiu distilat din vin, macerat timp de un an cu diferite tipuri de fructe.
Toate cu un volum alcoolic de 30%, tolerabil, bine integrat.
Am plecat acasă cu mai multe exemplare, iar gutuia este deocamdată în favorite. Arome intense, proaspete, fără urmă de nuanță alcoolice, moi, plăcute la gust.
Tincturile au stârnit instant și curiozitatea lui Chili — produsele deosebite sunt mereu binevenite în familii de degustatori.
Restaurantul de la Château Sobor este deschis zilnici între 11.00 și 23.00, iar spre o altă surprindere a mea, am aflat că în weekend trebuiește rezervare, astfel riscați să nu aveți locuri.
Chiar și pe zăpadă puteți opta pentru prânz sau cină într-un „igloo” încălzit, care oferă vederi panoramice. Sunt câteva din acestea, presărate în diferite colțuri ale domeniului. Există chiar și un serviciu specializat: „cină romantică”. (atenție, se apropie 14 februarie!).
Primăvara urmează niște surprize în aer liber pentru amatorii de vinuri buni aici. Complexul poate găzdui de la 200 la 1000 de persoane, iar pentru cei care vor să rămână pe noapte, sunt disponibile și câteva camere de hotel (în extindere în acest moment).
Mai multe informații și imagini, găsiți aici sau la numărul de telefon: +373 621 22 122.