Raimonds Tomsons, cel mai bun somelier din lume în 2023

Concurentul leton Raimonds Tomsons a făcut furori la concursul „Cel mai bun sommelier din lume” de anul acesta, revendicând premiul cel mare cu „setea sa de cunoaștere” amețitoare, transmite AFP.

blank

Raimonds Tomsons a învins o altă concurentă din nordul Europei, daneza Nina Jensen, care a fost vicecampioană pentru a doua ediție consecutivă a competiției. Reeze Choi din Hong Kong a terminat pe locul al treilea.

blank

„Nu-mi vine să cred”, a spus Tomsons după finala, care a avut loc duminică pe Arena La Defense, lângă Paris.

Presa internațională a subliniat că cel mai bun somelier din lume provine dintr-o țară în care nu cresc vii. Tomsons a declarat pentru AFP că anume faptul că nu a crescut într-o cultură a vinificației a fost „un avantaj”.

„Nu avem o istorie și mintea noastră este mai liberă”, a spus el.

blank

Rundele finale au constat în identificarea vinurilor în orb, asocirea vinurilor cu mâncăruri, găsirea erorilor într-o listă de prețuri sau ghicirea sticlei dintr-o serie de poze.

Dar pentru a ajunge în acest punct, concurenții au trebuit să treacă prin mai multe ateliere „hipster” în semifinală – să identifice cinci băuturi fără alcool din întreaga lume și să-și imagineze un meniu vegan care să le însoțească. Răspunsurile corecte nu au fost dezvăluite decât după finală și toată lumea, inclusiv jurații, a fost de acord că a fost aproape o misiune imposibilă.

„Sunt foarte fericit că nu am fost nevoit să fac asta”, a spus suedezul Andreas Larsson, cel mai bun somelier din lume în 2007 și membru al juriului.

Într-un alt atelier, candidații au fost nevoiți să amestece cocktailuri clasice cu ingrediente care lipseau în mod deliberat pentru care trebuiau să găsească alternative.

La finala concursului pentru cel mai bun sommelier au asistat și două reprezentante din Republica Moldova.

Parascovia Ignat, de la Oficiul Național al Viei și Vinului și Diana Lazăr, de la proiectul PCRR susținut de USAID Moldova, au participat la o prezentare a Wine of Moldova în cadrul evenimentului organizat de O.I.V cu genericul “ Les vins Moldave- une legende a decuvrir”.

„Wine of Moldova este un sponsor de aur al ASI – Association de la Sommellerie Internationale și astfel o ocazie excepțională de a relata lumii despre teritoriul nostru”, a scris Diana Lazăr pe Facebook.

blank

Raimonds Tomsons a fost în 2019 la Chișinău. Cu mai multe nume sonore din lumea vinului, dumnealui a asistat la o degustare la Purcari Wine Bar.

L-am întrebat atunci ce greșeli am admis la degustare. „Totul a fost perfect”, a glumit Tomsons, cu modestia cracteristică unui guru de talie mondială.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.