Nou pe piață: Merlot 2015 și Cuvée 19/11 de la Carpe Diem

„- Daaa… S-a cam grăbit anul acesta Ion Luca cu Merlotul”, am mârâit eu după ce am deschis ultima noutate de la Carpe Diem – Merlot 2015. Că de, ai așteptări mari de la un vinificator mic, care te-a obișnuit numai și numai cu vinuri bune. Peste 20 de minute aveam să regret profund impresia pripită: acest vin are nevoie de timp, pentru a-și deschide aromele în deplinătate. Să nu credeți că inventez gogonate; soția poate confirma această trăire, când decepția se transformă în extaz (mă refer aici strict la vin).

thumb_img_3205_1024

Iar, când s-a deschis Merlot-ul, am avut o exaltare mai dihai decât a domnului de pe etichetă: aromele de coacăză și prune s-au ciocnit cap în cap cu nuanțe de ciocolată și trufe. Și din asta a ieșit o așa o fericire, chiar, bre!

thumb_img_3244_1024

Aparent, un Merlot bun n-ar trebuie să fie o chestiune dificilă în Moldova, dar dacă privești mai atent rafturile și dai la o parte exemplarele rarisime și scumpe, domnule, alegerea-i cam subțirică! Mostra de la Carpe Diem vine să acopere acest gol în ofertă, nu degeaba Ion Luca ține mâna pe pulsul pieței! Vinul a fost maturat în butoi 12 luni (recomand insistent, aerisiți-l înainte de a-l consuma) și turnat într-o ediție limitată de 1 250 de sticle. Poate fi cumpărat cu 140 lei și, cred, că va nimeri și el degrabă în lista iubitorilor a căror inimă e „заMerlot”.

thumb_img_3217_1024Frumos la culoare, vișină în gust și tanini zvelți care ne promit că vinul poate fi învechit gustos la sticlă. Cheers, gentlemens!

thumb_img_3223_1024

Până se va învechi frumos Merlot-ul, noi facem cunoștință cu unul deja maturat ca la carte. Cuvée 19/11 – cupaj din Rară Neagră (60%) și Pinot Noir (40%). Un asamblaj extraordinar între un soi local și altul nobil, de altfel, testat în premieră la noi. Dacă și are Moș Crăciun un vin preferat, cred că el arată anume așa! Și moșul, dar și vinul!

thumb_img_3204_1024

19/11 vrea să însemne data la care în familia Luca au apărut doi gemeni, iar când un enolog din Moldova pune ceva în cinstea copiilor, e clar lucru că pune cel mai bun. Iar moșul de pe etichetă ne șoptește sfătos: flăcăi, acest vin are forma ideală, aromat și catifelat, maturat cum trebuie.

thumb_img_3233_1024

Produs într-o ediție și mai limitată – 1 050 de sticle – vinul reprezintă o integrare perfectă dintre fruct și nuanțele secundare de la maturarea în butoi de stejar. 180 lei și costă fiecare bănuț, ascultați ce zice moșul.

thumb_img_3228_1024

Ambele vinuri le găsiți în vânzare la vinoteca Carpe Diem, vă recomand să vă aprovizionați cu vinuri bune de sărbători. O viață trăim și cum zicea maestrul, e prea scurtă să o cheltuim cu vinuri proaste. Trăiți clipa! Carpe Diem! Sărbători fericite!

thumb_img_3191_1024

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.