Nou pe piață: Negre 2016 Fautor Winery

Fautor Winery a prezentat, la Vernisajul Vinului, noul său vin — Negre, ediția 2016 — cupaj din soiurile autohtone de struguri Feteasca Neagră & Rara Neagră. Precedentul — Negre 2015 — a fost un vin de poveste, medaliat cu aur la Mundus Vini, dar și la alte concursuri, fiind epuizat deja din stocul producătorului.

blank

Îmbuteliat ca și anul trecut într-o sticlă grea, Maxima franceză, vinul are un ușor retuș pe etichetă: s-a schimbat logoul companiei, iar anul roadei a migrat pe contră. Este primul vin pe care-l întâlnesc cu abțibildul Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”, unde își are viile întreprinderea. Eticheta este inspirată din denumirea soiului Feteasca Neagră, căruia i se mai spune în popor Păsăreasca Neagră sau Coada Rândunicii. Îmi place: sticla, eticheta, denumirea vinului.

blank

Vinul are o culoare rubinie intensă și abundă în arome de fructe roșii, vișine, prune afumate, ciocolată și condiment. Buchetul este dublat de un gust complex și structurat. A fost maturat timp de șase luni în butoaie de stejar franțuzesc și are, în opinia mea, un echilibru foarte bun între fruct și lemn.

blank

L-am degustat în comparație cu cel din anul precedent. 2016 este evident mai tânăr și arțăgos, dar spre marea mea bucurie — Fautor a reușit să țină sus ștafeta calității. Experimentul a mai demonstrat ce potențial bun de învechire la sticlă are vinul.

blank

Vinul costă în jur de 250 de lei și merită să fie pe masa de sărbătoare.

blank

Sunt convins că acest vin va aduce medalii de peste hotare în palmaresul companiei. De altfel, o primă evaluare din exterior a și obținut-o: în cadrul evenimentului Grand Tasting de la Chișinău, celebrul sommelier Andreas Larsson a ales Negre în topul celor mai bune 7 vinuri moldovenești, din cele 23 mostre degustate în orb.

blank

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.