Moldova — la cea mai mare expoziție de vinuri din lume

Ora 7.15, Aeroportul Internațional Chișinău. Aproape jumătate din pasagerii avionului sunt reprezentanți ai industriei vinului din Moldova. Cel din imagine reprezintă un colaj, dar cred că nu sunt departe timpurile în care Wine of Moldova va avea nevoie de un charter ca să ajungă la cea mai mare expoziție de vinuri din lume — ProWein.

blank

Închipuiți-vă cel mai mare pavilion de la Moldexpo și înmulțiți la 10 — cam așa arată suprafața activă a expoziției de vinuri de la Messe Duesseldorf. De 5 ani vizitez constant acest târg și încă niciodată n-am avut posibilitatea să văd toate standurile. Noroc de benzile rulante, care ne ajută să ajungem mai rapid dintr-un pavilion în altul.

blank

An de an, Moldova are o prezență frumoasă la ProWein și este, cel puțin pentru mine, un moment de mândrie. Anul trecut, ne-am evidențiat cu un covor țesut, astăzi — tehnologia a luat loc tradițiilor. Un led enorm de mare arată bogățiile Moldovei în format video. Scara 1:1 și, evident, poza nu poate reda amploarea pe care o trăiești live. Senzație de wow!

blank

Încă de ieri, muncitori de la alte standuri veneau să se minuneze de frumusețea de la Wine of Moldova.

blank

40 de companii vinicole, reunite sub brandul unic de țară Wine of Moldova, participă la Prowein. Competiția a rămas acasă, aici toți fac front comun. Mai ales că „frontul” îl țin doamne frumoase și deștepte.

În cazul de față — Ruxanda Lipcan (Fautor Winery), Diana Lazăr (Proiectul de Competitivitate din Moldova) și Ludmila Gogu (Chateau Vartely).

blank

Elena Uporova (Radacini) și Elena Ghenceva (Contarini) fac un selfie comun cu noua gama Radacini. O să urmeze noutăți interesante.

blank

Standul Wine of Moldova chiar e frumos!

blank

Frumos! Cu un cupaj nou de la Doina Vin.

blank

Și Vinăria din Vale vine cu vin nou. 7 coline. Mai multe detalii — în curând.

blank

Noutăți în curând și de la Aurelius. Pe lângă un spumant brut de aur, urmează un cupaj Cab – Merlot 2015, deja cu aur la Berlin. Tare mă bucur pentru pasul făcut de Maurt.

blank

La Hâncești poți să ajungi și prind Duesseldorf. Expat — o serie nouă de la Vinăria Hâncești (cu un Rose 2018 bombă!), despre care vom reveni neapărat pe blog.

blank

La Prowein este prezent, evident, și ghidul vinurilor bune din Moldova. Sincer, prima dată mi-a fost rușine că am făcut acest ghid doar cu 50 de vinuri, pentru că ele-s mult mai multe.

blank

Să nu credeți că doar doamnele lucrează la Prowein. Andrei (Novak Winery) încearcă noi orizonturi. De la Duesseldorf va pleca direct în China la o altă expoziție (ca și majoritatea de aici, de altfel).

blank

Un moment de selfie cu Chan Jun Park, directorul Asia Wine Trophy, un bun prieten al Wine of Moldova. Observați că standul nostru este totul timpul diferit? Bună gaselniță!

blank

Și un alt moment de selfie cu directorul Purcari, Victor Bostan și Răzvan Stoenescu de la vin2.ro, ambasadorul Winelover în România.

blank

Să nu credeți că  Moldova face doar „show”, tema de acasă este bine pregătită. Bine organizate zonele de degustare pe indicații geografice protejate.

blank

Iar în „frontul” nostru avem și aliați pe măsură. Robert Joseph — unul din 50 cei mai influenți oameni din lumea vinului — ține un master class cu câteva dintre cele mai bune vinuri moldovenești. A spus că sunt schimbări „revoluționare” în domeniul wine business-ului în Moldova. Like.

blank

Urmează alte două master classuri ținute de Masters of Wine, adevărate somități în lumea vinului. Voi mai relata câte ceva pe parcurs.

blank

Este duminică, probabil, vă odihniți. La Duesseldorf, o mână de oameni din Moldova lucrează. Încearcă să vândă roada de peste an, să încheie contracte, să mențină în viață o industrie care hrănește până la o pătrime din populația țării. Să schimbe imaginea țării, cea de „poorest countrie”… știți voi…

Sprijiniți și voi sectorul! Mai bine decât cu un pahar de vin — nu-mi închipui cum.

Iar pe mine mă puteți sprijini cu un like & share, ca să știm că suntem mulți, cei care cred că Moldova poate face lucruri bune!

blank

PS: Participarea Republicii Moldova este asigurată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu suportul Proiectului de Competivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suedeiei.

 

 

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.