Cum arată raftul de vinuri la Kaufland?

La 26 septembrie 2019, rețeaua internațională Kaufland deschide primele două magazine la Chișinău, în sectoarele Botanica și Ciocana. O investiție străină estimată la 85 mil. euro, cu 750 de locuri de muncă.

blank

La 24 septembrie, am fost invitat să fac o degustare de vinuri pentru oaspeții de onoare, la o deschidere în avanpremieră. Am selectat vinuri de la trei producători: Purcari, Vinăria Hâncești și Pelican Negru și se pare că oaspeților le-au fost pe plac. Mai departe, am făcut o scurtă radiografie a raftului de vin, iar prima impresie s-a lăsat cu câteva întrebări.

Asortimentul producătorului local

Raftul de vin din Moldova este împărțit pe regiuni vitivinicole: Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian și Divin.

blank

Prima întrebare este: de ce lipsesc nume importante din sector? Nu am văzut vinuri de la Chateau Vartely, Vinăria din Vale, Bostavan, Castel Mimi, Fautor sau Gitana. Crame cu pondere și cu trecere la consumatorul local, pe care mi le-ași fi dorit într-un magazin de așa talie. Branduri care în acest moment pot fi găsite, de exemplu, la Metro, Nr1, Fourchette sau Linella.

blank

Din discuțiile cu mai mulți producători, mari și mici, am înțeles că lanțul a insistat pe un discount „foarte mare, de 30-40%, pe care producătorii și distribuitorii locali nu și le-ar permite”. „Ni s-a cerut o reducere de 40%, pe care nu o putem acorda nici ținând cont de volumele mari pe care teoretic le generează Kaufland”, a spus pentru FineWine un producător de vin care a solicitat anonimatul.

blank

Am auzit speculații că vinurile Purcari, de exemplu, au fost… importate din România, întrucât la nivel local nu s-ar fi ajuns la un acord. Reprezentanții Purcari au evitat să comenteze acest subiect, dar judecând după unele contra-etichete de pe raft, se pare că această ipoteză nu este exclusă.

blank

Este prematur să exprim o concluzie vizavi de calitatea vinurilor la raft, dar impresia superficială este că predomină „vinurile mass market, cantitate peste calitate”.

blank

Asortimentul vinurilor străine

Un avantaj indiscutabil pe care-l prezintă în acest moment Kaufland este asortimentul mare de vinuri străine. Găsim vinuri din Franța, Italia, Noua Zeelandă. Cea mai mare cotă printre vinurile străine o au pe raft, în acest moment, cele din România. În fond, de la producători mari ca Recaș, Cotnari, Vincon.

blank
blank
blank

Demidulce, dulce, bag in box

Desigur, nu este problema Kaufland, ci mai degrabă a pieței interne, dar avem o cantitate foarte mare de vinuri dulci, demidulci și vinuri în bag-in-box, de o calitate care poate fi pusă la îndoială.

blank
blank
blank
blank

Micii producători de vin

… mai degrabă lipsesc decât sunt prezenți. Am găsit asortiment de la Pelican Negru, DAC, Agrici, dar fără Carpe Diem, MinisTerrios, Novak, Chateau Cristi, Equinox sau Gogu. Nu că ar fi obligați să fie aici, dar în Metro, Fourchette sau Nr1, iarăși, ele pot fi găsite.

blank

Prețuri medii +/-

Prețurile (mai ales la vinurile străine) vor pune presiune pe producătorul local. În general, senzația de prețuri mi s-a părut medie pentru piața din Moldova, cu devieri pe anumite categorii, atât în jos, dar și în sus. Mi-a sărit în față un Riesling de Mosel, de exemplu, de numai 156 lei sau o Fetească Neagră Metaformosis de 131 de lei.

blank
blank

Dar, sunt și prețuri peste medie. De exemplu, un Negru de Purcari e la 430 de lei, față de media de 300 de lei pe piață.

blank

Am expediat întrebările mele în adresa Kaufland pentru a preciza mai multe aspecte în acest sens și voi completa articolul imediat când va veni un răspuns.

Într-o reacție la un articol publicat ieri pe Realitatea, Kaufland preciza că magazinele „se vor lansa pe piața de retail cu peste 3200 de produse autohtone, ceea ce reprezintă peste 27% din toate articolele din categoria produse alimentare (…), dar procesul de analiză, selecție și negociere a parteneriatelor comerciale nu a fost finalizat”.

You may also like...

1 Response

  1. blank Roman spune:

    Unde in afara de Kaufland se mai poate de gasit produsele Land Of Basarabia ?
    Am incercat la ei sa achizitionez o lada din seria barique premium, la pretul de pe vitrina Kaufland, m-au trimis acasa, zicind, „bataie de joc”. Acum las’ sa le vinda cu un discount de 40%…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.