Recomand să descoperiți: Domaine la Prut
La aproape 130 km distanță de la Chișinău, în comuna Sculeni de la frontiera cu România, pe malul Prutului, se află un nou punct important de pe harta vitivinicolă a Republicii Moldova: Domaine la Prut. Cu o poveste pe cât de puțin știută, pe atât de interesantă.
Dacă ați fost în vreun supermarket mare din Moldova, probabil, ați întâlnit sucurile Pfanner. Ei bine, unul din acționarii acestei mega-companii austriece, Wilfried Pfanner, este proprietarul și investitorul în Domaine la Prut. E stabilit în Austria, dar vine cu regularitate în Moldova, unde a lucrat ca și consultant străin cu mai mult de un deceniu în urmă. Construcția cramei Domaine de la Prut a început în 2019, fiind terminată în pandemicul 20 20.
Vorbim de o hală de producere construită într-un stil modern minimalist, cu o capacitate de prelucrare de 120 mii de litri de vin, dotată cu cele mai moderne utilaje.
Alături de producere, e amplasat blocul administrativ: cu laborator, sală de degustare, depozite, dar și alte încăperi utilitare. Totul – în același stil simplu, dar util și frumos.
În beci, dăm de cea mai recentă realizare enologică: spumantul Domaine la Prut brut, produs după metoda clasică. Un cupaj de Fetească Regală (80%) și Riesling (20%), din recolta 2022, care stă de 15 luni pe drojdii și încă așteaptă să fie degorjat.
Valerian Scutelnic — tânăr vinificator în a doua generație de vinificatori, dar deja cu experiență în Napa Valley — nu-și ascunde mândria când vorbește despre acest spumant. Doar 2000 de sticle, cu bule mici și perlaj persistent, cremos, onctuos și, totodată, destul de citric în gust. Dacă prindeți acest spumant la un preț de 150 mdl direct la vinărie, vă spun că o să aveți cel mai bun raport preț-calitate al momentului.
Mai departe, o altă mândrie stă la maturare în beci. Sunt câteva zeci de butoaie, în mare parte barrique francez, în care stă la odihnă vinul roșu.
Dar, adevărata bogăție a domeniului se întinde alături pe o suprafață de 12 km. Viță de vie plantată în 2018, în mare parte albe: Riesling, Feteasca Regală, Sauvignon Blanc și Pinot Grigio, alături de circa 2 hectare de Saperavi și Feteasca Neagră.
Am nimerit tocmai în toiul lucrărilor de vară: defoliere și tăiat în verde. Se încearcă să fie redusă cantitatea de la 15 tone la hectar, până la un volum de 6-8 tone, pentru a crește calitatea la un nivel premium.
Te doare sufletul să vezi cum sunt dați jos așa struguri frumoși!
Dar, când ridici privirea spre strugurii rămași pe butuc, înțelegi pentru ce s-a făcut această jertfă. O rădăcină încă tânără, trebuie să aibă vigoare să hrănească așa „buhăieși”, mai ales în condițiile stresului hidric de acum. Mi se pare că va fi o roadă foarte bună la Domaine la Prut!
Evident, că după ce am văzut în vie și în cramă, am avut așteptări mari de la ceea ce se află în sticle. O gamă aproape desăvârșită: de la spumantul „traditionelle”, la o gamă entry pe bază de soiuri locale; etichetele cu care ne-am obișnuit deja; dar și câteva vinuri noi în segmentul premium.
Am aflat cu stupoare că nu prea sunt listate încă în Moldova (decât la Wine Republic) în acest moment, vinăria fiind axată mai mult spre export: în USA, Austria, Polonia sau România. Cred că vinurile acestui mic producător ar trebuie să se regăsească în toate vinotecile locale, dar și în restaurantele cu pretenții la meniu.
Vă recomand doar să încercați Sauvignon Blanc 2022, Cuvee Symphonia 2023, Regina red Feteasca Neagră 23 și, evident, spumantul. Încercați și pe urmă mai vorbim!