Risotto cu dovleac & Chardonnay 2017 Chateau Cristi

Doamnelor și domnilor, marcăm astăzi Halloween-ul așa cum știm noi mai bine: cu bun gust! De fapt, Halloween-ul nu are nicio treabă cu creștinii ortodocși, pur și simplu, respectăm în continuare principiul: „gătim cu ingrediente de sezon”. Preparăm, așadar, Risotto cu dovleac, asociat cu un superb Chardonnay 2017, de la Chateau Cristi.

Ne aprovizionăm cu ingrediente de primă calitate de la partenerul tradițional al rubricii eno-gastronomice — Fourchette Gourmet, situat la parterul centrului comercial Grand Hall.

blank

blank

Înainte de a încinge plita, avem nevoie de următoarele bunătăți (un morcov; două cepi; pătrunjel și țelină; un cartof; usturoi; ulei de măsline; rozmarin; frișcă; cașcaval Gorgonzola și parmigiano, orez Carnaroli și, desigur — dovleac).

blank

Data trecută am fost criticat pentru faptul că am folosit bulion semipreparat, de aceea, reparăm și gătim absolut totul cu mânuța noastră. O ceapă tăiată în jumate, morcovul – în trei, pătrunjelul, cartoful și țelina merg cu 1 litru de apă și 5 gr de sare, pe 20 de minute, la fiert. Cu acest bulion o să stingem ulterior orezul Carnaroli, că tare o să mai sfârâie în tigaie!

blank

Între timp, dovlecelul nostru super aromat, merge la cuptorul încins la 190℃, pe 15-20 minute. Bineînțeles, alături de 5 căței de usturoi striviți, rozmarin, sare și piper, stropit cu niscaiva ulei de măsline. Pot să vă garantez că deja din acest moment, aromele din bucătărie alungă toate duhurile rele și atrag curiozitatea copiilor: da ce gătești tu așa gustos, tata?!

blank

Dovlecelul copt va merge ulterior în sufletul nemilos al blenderului, cu 50 gr de bulion.

blank

După toată această ispravă, o juma’ de ceapă albă, tăiată cât mai mărunțel, merge la călit în tigaie cu ulei de măsline.

blank

Alături, într-un codos mic, se topesc și se împreunează 80 ml de frișcă (de 15 sau 20%) cu 80 gr Gorgonzola. Țineți-vă în mâini, oameni buni, aromele din bucătărie încep să înnebunească și cele mai lucide minți!

blank

Când ceapa din tigaie se face de culoare străvezie, punem în tigaie 150-200 gr de orez Carnaroli. Tot pe loc adăugăm 50 ml de vin alb (din acela pe care-l vom servi la masă) și — foc tare! Când se evaporează vinul (dar aromele rămân), adăugăm ușurel câte un polonic de bulion… și mestecăm… ușurel… mai adăugăm bulion… amestecăm… ușurel…

blank

După 15 minute, orezul nostru „al dente”, va cere să i se toarne crema de dovleac deasupra. Amestecăm, mai răzuim din suflet parmigiano deasupra și… cam gata.

blank

În poze arată ușor, dar voi trebuie să fiți gata, cu toate ingredientele la timp, că mâncarea asta cere multitasking.

blank

După ce așternem orezul în farfurie, trebuie să decorăm deasupra risotto cât mai creativ cu crema de frișcă & Gorgonzola. Să pictăm, carevasăzică, cât mai frumos în farfurie. Eu, de mic copil, am avut notă joasă la pictură, așa că să mă ierte esteții… Dar, Doamne, maica Domnului, cât de bine mai joacă diferența de arome în farfurie: bostan VS Gorgonzola! Magnifique!

blank

Despre asocierea cu vinul nici nu mai vorbesc: Chardonnay-ul din roada anului 2017 a trecut printr-un proces de fermentare și batonare în butoaie de stejar timp de 3 luni. Vinul este intens, cu arome de mere verzi, piersic și pepene galben, cu o structură gustativă bogată, în care putem distinge note de mere coapte, vanilie și miere. Mi-nu-nat!

blank

Nu-i carne, oameni buni, dar demult nu am mâncat un orez mai gustos! Tu-l-am mama lui de bostan, nici prin gând să-mi treacă faptul că poate face așa minuni!

Această capodoperă culinară a costat 153 de lei și a hrănit 2 maturi și 2 copii, iar o porție a rămas și pe dimineața. Nu și vinul 🙂

blank

PS: Cenzorul culinar din spatele acestei rețete m-a criticat pentru faptul că am uitat să împrăștii la urmă un biscuit „Amaretto” peste orez, dar și pentru faptul că am „uscat” mai mult decât trebuie risotto. Pentru mine și așa a fost genial, deși promit că voi mai repeta această rețetă. Fapt, pe care vă îndemn să-l urmați!

Gătiți cu inspirație și cu vin! Iată aici și alte rețete: http://finewine.md/category/reteta-de-joi.

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.