A fost lansat “Fine Wine Guide 2018 — 50 de vinuri bune moldovenești”

Primul ghid al vinurilor bune din Republica Moldova “Fine Wine Guide 2018” a fost lansat, miercuri, 26 septembrie 2018 la Centrul de informare turistică a Moldovei. Revista a fost editată de subsemnatul și de Victor Bunescu, fondatorul Vincuvin.shop.

La evenimentul de lansare au participat în calitate de invitați speciali: Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii; Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului; Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate din Moldova și Adrian Lazarencu, directorul Fourchett Gourmet, partener general al proiectului. Le mulțumesc din suflet pentru prezență și pentru încurajări.

La eveniment am organizat și o mine expoziție cu aceste 50 de vinuri incluse în ghid, iar cea mai mare bucurie pentru mine — așa cum ziceam și la conferință — e că veneau turiști străini să vadă vinurile și se interesau unde pot fi găsite.

Ghidul conține o selecție de 50 de vinuri moldovenești, sortate pe trei categorii de preț: până la 125 de lei; între 125 și 225 de lei și peste 225 de lei. Fine Wine Guide reprezintă o selecție non-erarhică de vinuri. Sunt peste 20 de crame reprezentate în această selecție, cu vinuri seci, spumante, ice-wine, albe, roze, roșii, etc.

“Ne-am dorit un îndrumător pentru consumatori, care să ofere o imagine asupra Vinului Moldovei, prin prisma unui număr limitat de vinuri. Am optat pentru o diversitate de vinuri, din diferiți ani, de la cât mai multe crame, de diferite tipuri, de diferite prețuri, etc.”, a declarat Andrei Cibotaru, co-autorul Fine Wine Guide.

“Vinurile au fost repartizate pe trei categorii de preț aproximate, astfel ca fiecare doritor să-și găsească un vin bun pe buzunarul său. O vinărie a putut fi reprezentată de cel mult 3 vinuri în acest ghid, inclusiv s-a ținut cont de disponibilitatea produselor în retail”, a adăugat Victor Bunescu, co-autorul Fine Wine Guide.

Credem că oricine ar degusta cele 50 de vinuri descrise în ghid își va face o impresie asupra Vinului Moldovei și va fi stimulat să deguste și alte vinuri bune, disponibile cu certitudine în număr mult mai mare decât în prezenta ediție.

 

Fine Wine Guide 2018 va fi prezentat publicului larg, pe 6-7 octombrie 2018, în Piața Marii Adunări Naționale, la Ziua Națională a Vinului. Vom avea un mini-stand la Școala Vinului. 

Ghidul a fost editat într-un tiraj de 3 000 de exemplare, urmând să fie distribuit în HORECA și la evenimente dedicate vinului. De asemenea, circa 500 de exemplare vor fi distribuite în România, la Festivalul Vinului moldovenesc de la Snagov

Selecția de vinuri a fost făcută de Andrei Cibotaru și Victor Bunescu, fiind consultată cu experți de la Oficiul Național al Viei și Vinului, precum și cu un somelier din străinătate.

Fine Wine Guide a fost editat în limba română, urmând să fie tradus și tipărit în versiunea engleză, cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului și a Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Ghidul în română a fost editat cu susținerea financiară a rețelei Fourchette Gourmet — partener general al proiectului — pentru care îi spunem un „mulțumesc” din suflet.

PS: Poze de Igor Rotari, Unimedia

You may also like...

4 Responses

 1. 26 septembrie 2018

  […] Continuare pe finewine.md […]

 2. 2 octombrie 2018

  […] Frank Smulders este originar din Olanda și are o bogată experiență internațională în domeniul vinurilor. El a obținut prestigiosul titlu de Master of Wine în 1992, fiind pe atunci cel mai tânăr candidat și al 2-lea om din Europa care devine MW. Domnul Smulders va ține o degustare de vinuri moldovenești pentru oameni de afaceri, importatori, reprezentanți HORECA și ai mass-media de specialitate din România. Evenimentul se va desfășura pe 5 octombrie, începând cu ora 16.00, la Hotel Sheraton (Calea Dorobanți 5-7, București). După acest master class, oaspeții vor participa la un Walk Around tasting, cu vinuri moldovenești. Tot aici, va fi prezentat și eu cu Fine Wine Guide „50 de vinuri bune moldovenești”. […]

 3. 23 octombrie 2018

  […] primit în ultimul timp multe de întrebări legate de faptul unde poate fi găsit ghidul Fine Wine Guide „50 cele mai bune vinuri moldovenești”. Răspund […]

 4. 23 octombrie 2018

  […] primit în ultimul timp multe de întrebări legate de faptul unde poate fi găsit ghidul Fine Wine Guide „50 cele mai bune vinuri moldovenești”. Răspund […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *