Despre soiurile autohtone, la RadioVinoteca

Am discutat la RadioVinoteca despre soiurile autohtone de viță de vie și despre vinurile produse din aceste soiuri de struguri. Dar … înainte de a începe discuția propriu-zis, aș vrea să vă prezint un foarte scurt buletin de știri din domeniu.

***

Oaspeții Sărbătorii Naționale a Vinului, care se va desfșura sâmbăta și duminica viitoare la Chișinău, vor putea cumpăra un Carnet al degustatorului. Acesta le va permite posesorilor să deguste 11 tipuri de vin și să primească gratuit un pahar de tritan reciclabil. Carnetul degustatorului costă 150 de lei și poate fi cumpărat online sau pe loc, la standul Oficiului Național al Viei și Vinului.

***

Grupul Purcari negociază preluarea unui producător de vinuri din România. Este vorba de Cramele Huși, aflată în stare de faliment, potrivit revistei Profit.ro. Purcari vizează preluarea activelor și o infuzie masivă de capital. Până la acest moment, potrivit presei românești, negocierile nu au fost finalizate. Business-ul viticol Casa de Vinuri Huși este controlat de omul de afaceri basarabean Serghei Bunescu. Iar Purcari este unul dintre cei mai mari producători de vin din Republica Moldova, având deja unități de producție în România, mai exact la Ceptura.

***

Un fost politician american și-a lansat la Chișinău un brand propriu de vin. Este vorba de Alvin Granoff, ex-legislator în Camera Reprezentanților din Dallas. După ce a auzit de embargoul rus la vinuri, el a vizitat de mai multe ori Republica Moldova, descoperind un potențial de export pentru vinurile moldovenești. Compania pe care a fondat-o la Chișinău a selectat mai multe vinuri premium de la câteva vinării din Moldova, pe care le-a îmbuteliat sub o marcă comercială proprie. La elaborarea cupajelor au fost implicați sommelieri și oenologi din Italia.

***

Vinul Moldovei a fost partener oficial al Kyiv Media Week — cel mai important eveniment regional din domeniul filmului și mass-media, care s-a desfășurat în perioada 17-21 septembrie 2018, în capitala Ucrainei. Sute de oameni influenți din domeniul TV și digital medial au putut degusta la Kiev mai multe vinuri selecte din Moldova. Evenimentul de promovare a vinului moldovenesc a fost organizat de către Oficiul Național al Viei și Vinului.

***

Șase producători mici de vin din Republica Moldova și-au prezentat produsele la Festivalul Vin la Cultură, care s-a desfășurat pe 22-23 septembrie la Iași. Cu vinuri de autor participă cramele Atu, Carpe Diem, Mihai Sava, Pripa, Equinox și Vinăria DAC. Duminică, în cadrul festivalului, va fi ținut un master class special pentru sommelieri cu vinurile micilor producători din Moldova.

Puteți urmări emisiunea aici:

La sfârșitul emisiunii, am degustat o Feteasca Neagră foarte bună de la Vinăria din Vale.

Vă amintesc că RadioVinoteca este difuzată în fiecare sâmbătă, începând cu ora 19.00, și în reluare în fiecare miercuri, după știrile de la ora 20.00, la Radio Chișinău. Ea poate fi accesată și pe site-ul www.radiochisinau.md, precum și pe pagina noastră de facebook.

Cel alături de care realizezi această emisiune, este Corneliu Rusnac, redactor-șef la Radio Chișinău.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.