Vin la cultură. Iași 2018

Festivalul internațional „Vin la cultură” s-a desfășurat pe 22-23 septembrie 2018, la Palas Mall, Iași.

blank

Organizația Somelierilor din România (condusă de Marian Timofti) organizează acest eveniment pentru a doua oară.

blank

Sursa: Facebook/Marius Cristian

Peste 30 de crame din România, Republica Moldova și Italia și-au prezentat vinurile la parterul celui mai mare centru comercial din Iași.

blank

Sursa: Facebook/ Stefan Isarie Photography

Am avut onoarea să prezint un master class cu vinuri de la micii producători din Republica Moldova. Am degustat împreună cu jurnaliști, importatori, profesori și somelieri din România șase vinuri de autor din Moldova: Feteasca Albă 2017 Carpe Diem, Balada 2017 Vinăria DAC, Merlot Rose 2017 Mihai Sava, Feteasca Neagră 2016 Vinăria Pripa, Shiraz 2015 Equinox și Atu Feteasca Neagră, Merlot, Cabernet.

blank

Cu vinuri bune e ușor să faci degustări, iar cel mai bun argument este când oamenii după asta cumpără. Le mulțumesc tuturor participanților pentru interesul manifestat față de Vinul Moldovei.

blank

Participarea micilor producători a fost susținută de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

blank blank blank

Noutatea acestei ediții a festivalului a venit tot din Republica Moldova: Vinăria Pripa, trei vinuri roșii despre care pot spune de pe acum că sunt printre cele mai bune de la noi. O să revin cu o altă postare separată despre Vinăria Pripa — este foarte mult de povestit aici.

blank

Pe lângă micii producători, la Iași au fost prezente și câteva crame mari din Moldova — Purcari, Aurvin și Chateau Vartely. În imagine — fermecătorul sommelier George Wine cu superbul brut de la Vartely.

blank

Dacă tot am trecut de Prut, era păcat să nu gustăm ceva bun din România. Liliac ne-a surprins cu o Feteasca Regală 2017 bună, dar mai ales — cu un Chardonnay orange deosebit.

blank

De la Licorna Wine House, trebuie să gustați neapărat noua Feteasca Neagra din gama Serafim. O să vină barza la voi (vinul nu e în poză, o să vedeți eticheta și sper să înțelegeți ce-i cu barza).

blank

Câteva vinuri bune și la crama Lechburg — vinuri certificate organic.

blank

Viile Metamorfosis au impresionat cu un Pinot Noir 2016 din gama Via Marchizului.

blank

Am mai gustat un Sauvignon Blanc 2017 bun de la crama Issa, dar și o Băbească interesantă de la Panciu.

blankÎmi cer scuze că închei această postare cu o poză din WC, dar mi s-a părut curios: în rest room-ul restaurantului Treaz & Nu (care are o bună selecție de vinuri, apropo), sunt aliniate mai multe sticle goale de vin, inclusiv un 5 elemente de la Equinox.

blank

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.