În vizită la Litra Brewing Company
N-am scris niciodată despre bere pe acest blog și nu o voi face des, dar am zis că oamenii care apreciază vinul bun, vor ști să prețuiască și o bere artizanală de calitate. Mi-am formulat acest gând după ce am vizitat, împreună cu colegii masteranzi de la Universitatea Tehnică din Moldova, producătorul artizanal de bere Litra Brewing Company.
Litra Brewing Company este o afacere de familie, derulată de Serghei Litra, deja de 11 ani. Producerea, de mici dimensiuni, se află pe strada Varnița din Chișinău.
Serghei Litra ne-a captat atenția de la bun început, vorbind nu despre „producere”, ci despre „o filosofie și artă de a fabrica și combina ingredientele”. Nu-s chiar atât de romantic, dar știu că numai oamenii pasionați pot prezenta așa un proces de producere. Plus că a răspuns în termeni foarte exacți masteranzilor la întrebările din biochimie, fermentație și alte noțiuni foarte-foarte specifice.
Litra Brewing Company are o capacitate de producere de 30 mii litri pe lună, cu posibilitatea de a extinde producerea la 100 mii litri. Este o curățenie sterilă printre echipamentele de ultimă generație.
Așa cum i se cade unui experimentator, Serghei Litra a încercat până acum să producă peste 50 de stiluri de bere. 98% din ingrediente sunt apa, malțul, hameiul și drojdia de bere. Restul 2% reprezintă ingrediente pentru beri cu gusturi specifice, gen coriandrul sau portocala.
Printre experimente se numără și fermentațiile cu drojdii specifice vinului sau maturările în barrique.
Am degustat ultima noutate – Pink Boots – Woman’s IPA Limited Edition; nu știu cum se descrie corect o bere: dar a fost extraordinar de buună!
Serghei organizează și tururi cu degustare, cam dificil de ajuns la locație, dar e o experiență inedită.
Cel puțin, împreună cu colegii de la UTM, am rămas impresionați. Mulțumim profesoarei Aliona Sclifos și monitorului de grupă Adrian Solomon pentru această vizită deosebit de curioasă. Și, bineînțeles, gazdei!
PS: aici o să aflați de ce berea cu „apă curată de munte” este un mit, câte tipuri de bere se produc în lume, dar și cum se formează gustul inedit la unei beri artizanale.