Nou: vinurile Sapiens de la Purcari
Probabil, ați avut ocazia să vedeți deja pe rafturi o gamă de vinuri nouă de la grupul de companii Purcari. O etichetă care pleacă peste seria clasică 1827 și prezintă o înfățișare inedită, cu sloganul: „Produs de om, creat de natură”.
Din câte cunosc, această serie fusese lansată inițial ca un proiect dedicat pentru comerțul on-line din România, dar se pare că succesul a împins-o și spre piața domestică.
Sapiens este un cuvânt latin care înseamnă „înțelept” sau „inteligent”. E mai cunoscut ca parte a denumirii științifice a speciei umane: Homo sapiens, care se traduce aproximativ prin „om înțelept” sau „om rațional”. Dacă aș fi expert în marketing, aș intui că, astfel, Purcari subliniază abilitatea omului de a perfecționa darurile capricioase ale naturii. Într-o lume în care natura devine din ce în ce mai imprevizibilă, cu secete prelungite, înghețuri neașteptate și ploi în momente nepotrivite, vinurile Sapiens reprezintă rezultatul unei colaborări intime și rafinate între pământ și mintea umană.
“Sapiens reprezintă chintesența echilibrului dintre om și natură”, scrie pe contraeticheta vinului.
Este greu să scot în față un favorit al acestei game, de aceea, invitația mea este să le descoperiți rând pe rând. Atât Chardonnay-ul, cât și Sauvignon Blanc-ul sunt din 2023, maturate ambele câte jumătate de an la barrique.
Vinuri cosmopolite: terroir de pe colinele Nistrului, cu soiuri franceze și maturare generoasă în stil californian. Veți găsi atât arome de fructe în ele, cât și note tropicale, vanilie, etc.
La capitolul rose, Purcari a punctat mereu bine. Avem un Cabernet Sauvignon și Saperavi, cu o explozie de căpșuni, zmeură și fructe de pădure. Vinul a cucerit mai multe medalii internaționale, două dintre ele afișate pe etichetă.
De altfel, toată gama Sapiens este intens medaliată. Iar grupul s-a lăudat anul trecut că este în top 3 mondial după numărul de medalii.
Rkatsiteli Orange este un alt vin îndrăzneț, care combină tradiția cu inovația. Cu arome de fructe exotice și miere, gustul său oferă nuanțe de piersici coapte și pere, finalizându-se într-un postgust ușor tanic și condimentat. Perfect la bucătăria asiatică picantă.
Și nu în cele din urmă, sunt roșiile din 2022: mono-soiurile Rara Neagră și Cabernet Sauvignon.
„Mi-ai schimbat percepția despre Rara Neagră. Le consideram vinuri mai „spălăcite”, mai neînsemnată, mai apoase”, mi-a spus un prieten pe care l-am servit cu RN Sapiens. „Purcari are probabil, cea mai mare experiență cu Rara Neagră”, a fost replica mea.
La capitolul Cabernet trebuie să fii tare netalentat ca să strici vinul, iar Purcari astfel greșeli nu poate face, așa că bifăm și aici calitate. Dacă nu mă credeți pe mine, dați o șansă medaliilor Mundus Vini ori Berliner – credeți-mă, acolo nu se glumește. Ambele roșii – maturate 12 luni la butoi, expresive, bune.
Le găsiți cam la 250 mdl în vinoteci și on-line pe Vincuvin.
Savurați-le și dați un share, să știe prietenii cu ce să vină în ospeție! 😉